Zeničani dali podršku rudarima ispred Stare jame, a oni poručili da su zahtjevi jasni

Građani Zenice večeras su pred kapijom rudnika Stara jama dali podršku zeničkim rudarima koji su obrazložili sve aktivnosti i dešavanja proteklog perioda.

Više stotina građana Zenice okupilo se večeras pred kapijom rudnika Stara jama s ciljem pružanja podrške rudarima u Federaciji BiH koji traže ispunjenje zahtjeva upućenih nadležnima.

Elvedin Avdić, predstavnik Sindikata rudara RMU Zenica, je kazao da su njihovi zahtjevi jasni te da neće odustati od njih.

“Andeliji bi poručio da Sindikat nije osam predsjednika sindikata rudnika u koncernu već ono ispred zgrade Vlade FBiH. Sve je usaglašeno s Vladom FBiH, ali je jedina kočnica Andelija. Obratili smo se Komšiću da kaže ko drži Andeliju i jel bitniji od svih rudnika i rudara”, kazao je Avdić.

Dodali su da su 19. maja potpisali sporazum koji se ne poštuje. Početkom augusta su dostavili i novi pravilnik od kada, kako kaže nastaje šutnja.

“Hoće nam strpati koeficijent od 1 do 1.5, ali ne može, mora biti kako piše u kolektivnom ugovoru s koeficijentom od 1 do 4”, dodao je Avdić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da su vremena ružna te da ono što im rade nema smisla.

“Mlad čovjek kad sam bio, bio sam direktor rudnika u Gornjem Vakufu. Ovo što vam rade nema smisla, s ovom politikom su otjerali dosta ljudi van BiH iz ovog rudnika. Vlast koja brine o svom narodu mora napraviti plan sanacije”, kazao je Kasumović.

Dodao je da je Grad Zenica odlučila kupiti hotel Rudar kako bi se uvezao staž rudarima.

“Grad im nudi 4-5 miliona da to kupimo i tu bismo napravili zgradu Gradske uprave. Druga stvar, ta politika koja vas je dovela u ovu situaciju, jedan bivši direktor radi za interese Sarajeva, on je sada izvršni direktor koji je nadležan za ovaj rudnik, ali zavaljen je i rudnik i ljudi. To vam rade poslušnici raznih stranaka. Ja kao gradonačelnik ovog grada stojim iza ovih rudara”, kazao je Kasumović.

Objasnio je i da se 2006. godine gradu dužno tri miliona KM te da se sada spominje blokada računa.

“To se mora naplatiti, ali dok sam tu, to neće biti na silu i na uštrb vas”, poručio je rudarima.

Na kraju je kazao da stoji iza njih i da će im pomoći i sredstvima iz budžeta Grada Zenice ako bude potrebno.

Skup je završen skandiranjem mase “Ne damo vam ćumura”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*