(Foto) Odlični nastupi TŠK Sloboda na nekoliko turnira povodom Dana državnosti BiH

Proteklog vikenda završena su dva kadetska turnira (Brčko i Gračanica) povodom Dana državnosti BiH.

U subotu 27.11.2021. godine u organizaciji ŠK Gračanica održan je III kadetski turnir u šahu. Igralo se u tri kategorije i to dječaci do 10 i do 14 godina i djevojčice do 16 godina. Tempo igre je bio 15 minuta po igraču za cijelu partiju. Za Tuzlanski šahovski klub “Sloboda” su nastupile Ehlimana Babajić, Lamija Demirović i Naida Smajlović dok je za mušku kadetsku ekipu nastupio Aldin Smajlović. Na turniru je nastupilo 30 dječaka i djevojčica. U veoma jakoj konkurenciji bronzanu medalju za “Slobodu” je osvojila Ehlimana Babajić.     

U nedelju je istim povodom domaćin turnira bio ŠK “Magnus” Brčko s tim da se turnir igrao ekipno na četri ploče. Svaka ekipa je imala pravo prijaviti po jednu rezervu. Nastupilo je 10 ekipa iz Bijeljine, Brčkog, Doboj-Istoka i Tuzle.  

Ekipa Tuzlanskog šahovskog kluba “Sloboda” je nastupila oslabljenja, bez nekoliko najboljih kadeta ali ipak sa dvije ekipe. Poslije veoma interesatnih partija sa mnogo obrata po 17 meč bodova od mogućih 18, završile su ekipe OŠK “Doboj-Istok 1 i TŠK “Sloboda” 1. Nešto bolje dodatne kriterije je imala ekipa OŠK “Doboj-Istok” čime ostvarila pobjedu i zlatnu medalju. Tuzlanski šahovski klub je završio na drugom mjestu dok je treće mjesto pripalo ŠK “Sveti Georgije” iz Bijeljine. Ostaje žal zbog propuštene prilike u direktnom meču sa OŠK “Doboj-Istok” I propuštenog vodstva od 2:0 ali uprava kluba nema razloga biti nezadovoljna jer su kadeti prikazali veoma dobar pristup i igru. Druga ekipa kluba je završila na veoma dobrom šestom mjestu. U drugoj ekipi su istakli Mandžuka Adin i Smajlović Aldin čime su pokazali da klub može računati na njih u narednom periodu. Domaćini turnira, ŠK Magnus na čelu sa Amirom Sinanovićem su odradili odličan posao i pokazali zavidne organizacione sposobnosti. Najavili su nova šahovska takmičenja u narednom periodu. 

Konačna tabela nakon 9 kola: 

Rk. Team 10  TB1   TB2   TB3  
OSK DOBOJ ISTOK 1  *  32,0 17 
TSK SLOBODA 1  *  2½ 3½ 30,0 17 
SK SVETI GEORGIJE 1½  *  27,5 13 
SK MAGNUS 1  *  22,0 11 
SK VELEMAJSTOR 1 ½  *  17,5 
TSK SLOBODA 2  *  1½ 3½ 2½ 17,5 
SK MAGNUS 2 2½  *  2½ 13,0 
OSK DOBOJ ISTOK 2 ½ 1½  *  2½ 9,5 
SK VELEMAJSTOR 2 1½ 1½  *  9,0 
10 SK VELEMJSTOR 3  *  2,0 

Sudijski posao je uspječno obavio Adnan Karahmetović, državni sudija.  

U  isto vrijeme kadet kluba Sanjin Čulum (U-14), inače od 2021. godine član prve ekipe TŠK “Sloboda”, igra XXXIV međunarodno otvoreno prvenstvo Beograda. Turnir se igra u periodu od 24.11-02.12.2021. godine u hotelu “Slavija” u Beogradu. Sanjin će na ovom turniru probati ispuniti uslove i postati najmlađi tuzlanski majstor.     

(Press kluba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*