Građani BiH zaslužuju približavanje EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini sutra dolazi u posjetu BiH gdje će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno je učešće kao i obraćanje Mogherini na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku također će se susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Pored toga, Mogherini će imati sastanak i s predsjednicima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, premijerkom Republike Srpske i mandatarom Vlade Federacije BiH.

Uoči posjete Bosni iHercegovini, Mogherini je kazala kako građani BiH zaslužuju približavanje Europskoj uniji.

“Bosna i Hercegovina, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje Europskoj uniji i sve prednosti koje ovaj proces donosi. Reforme u vezi s Europskom unijom će pomoći u rješavanju krhkog socio-ekonomskog stanja u zemlji i potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obaveze u okviru približavanja Europskoj uniji. Usvajanje u Parlamentu bi dalo mogućnost Europskoj uniji za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine u cijelosti”, kazala je Mogherini.

Predsjedništvo BiH je, nakon inicijative Europske unije, s ciljem osiguranja novog zamaha u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, usaglasilo neopozivu izjavu o obavezi provođenja reformi u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji. Lideri svih 14 političkih stranaka u Parlamentu BiH potpisali su izjavu koja će biti u proceduri u Parlamentu BiH u ponedjeljak, 23. februara.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*