Save the Children obnovio 16 škola u BiH

U posljednjoj sedmici februara bit će otvorene tri od 16 škola čiju je obnovu pomogla organizacija Save the Children u proteklih deset mjeseci nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te asocijacije.

U ponedjeljak, 23. februara, svečano će biti otvorena Osnovna škola „Banovići selo“ kod Banovića, koju je Save the Children obnovio i opremio, dok će u srijedu, 25. februara, biti otvorene “Prud” i “Vojskova”, područna odjeljenja Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Odžaka.

Poplave iz maja i augusta 2014. godine u BiH nanijele su veliku štetu na privatnim i javnim objektima, a Save the Children je posebnu pažnju usmjerio na obnovu i opremanje školskih objekata.

Obnovljeno je i opremljeno 16 škola u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom, Posavskom i Unsko-sanskom.

Donirana je oprema za čišćenje i dezinfekciju 38 škola (pumpe, isušivači, lopate, sredstva za dezinfekciju), kao i za ličnu zaštitu uposlenika škola i volontera (rukavice, čizme, zaštitne maske).

Osim čišćenja, renoviranja i opremanja škola, Save the Children je osigurao 384 seta školskog pribora i opreme za đake na početku aktuelne školske godine.

Od početka prirodne katastrofe, ta asocijacija je bila uključena u pomoć na spašavanju ljudskih života te u humanitarnu pomoć za pogođeno stanovništvo.

Za više od 4.400 porodica osigurani su vaučeri za higijenske ili kućanske potrepštine, a djeci je omogućena psihosocijalna pomoć i podrška uspostavom 19 kutaka za njih širom pogođenih područja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*