Ukrajinska vojska: Separatisti će pokušati napasti Marijupolj, Rusija doprema artiljeriju

Ukrajinski pukovnik Viktor Šidliuk tvrdi da Rusija doprema artiljeriju pobunjenicima koji će pokušati zauzeti Marijupolj.

Šidliuk komanduje snagama ukrajinske vojske koje stoje na liniji odbrane grada i tvrdi da je dopremanje artiljerije uslijedilo u vrijeme potpisivanja mirovnog sporazuma koji nije zaživio.

Naime, nedugo nakon dogovora u Minsku pao je ukrajinski grad Debaljcevo, a neprijateljstva se nastavljaju duž linije razdvajanja između istočnih regija Donjecka i Luganska i ostatka Ukrajine koja je pod kontrolom Kijeva.

Zvanična Moskva negira pomaganje proruskim separatistima u Ukrajini, dok kijevski zvaničnici tvrde da je u nedjelju iz Rusije došao teretni voz sa 60 oklopnih vozila, piše International Business Insider.

Marijupolj je grad sa oko 500.000 stanovnika i najveći je grad pod kontrolom kijevske vlade u istočnoj Ukrajini. Vojska u gradu se već mjesecima priprema za eventualni napad, a na svakom ulazu u Marijupolj postavljene su barikade.

Major Jurij Kotlubej tvrdi da vojska gradi veliku odbrambenu liniju te da separatisti zbog toga neće lako ući u grad, prenosi Washington Post.

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*