(VIDEO) “Na margini”: IC “Lotos” organizovao niz aktivnosti u povodu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

3.decembar od 1992.godine obilježava se kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema procjenama UN Populacijskog odjeljenja, u svijetu sredinom ove godine živi oko 7,8 milijardi ljudi i stanovništvo je sve starije. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je (2018.) da oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom umjerenog ili teškog invaliditeta, odnosno 2,2% svjetske populacije ima značajne poteškoće u funkcionisanju.

Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH, onom iz 2013.godine, u Federaciji BiH bilo je najmanje 355.740 osoba s invaliditetom, od čega oko 52.175 osoba s ozbiljnim poteškoćama u funkcioniranju. I pored činjenice da se radi o značajnom dijelu populacije, veliki broj osoba sa invaliditetom imaju poteškoće u ostvarivanju osnovnih prava, bilo da je riječ o obrazovanju, liječenju, zapošljavanju…

Tradicionalno je, proteklih godina, Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla, u povodu 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovao prijem za predstavnike vlasti i parterske organizacije.

Ove su se godine odlučili za niz online panel diskusija tokom kojih je riječi bilo o položaju osoba sa invaliditetom, mogućnostima za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, s posebnim osvrtom na mentalno zdravlje, samostalnom životu i položaju žena sa invaliditetom.

Sve su to teme o kojima smo govorili u emisiji „Na margini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*