FIFA na online samitu promoviše Svjetsko prvenstvo svake druge godine

Međunarodna  nogometna federacija (FIFA) ponovno je promovirala ideju o održavanju dvogodišnjeg Svjetskog prvenstva na takozvanom Svjetskom samitu o budućnosti nogometa.

Ona je to potkrijepila finansijskim aspektom na online događaju, ali se ne očekuje da će uvjeriti protivnike tog projekta, posebno evropsku i južnoameričku federaciju.

Prema njemačkoj novinskoj agenciji DPA, FIFA je promovirala studije firmi za istraživanje tržišta Nielsen i OpenEconomics. Kako je objasnila FIFA, organizacijom SP svake druge godine povećali bi se prihodi za oko 3,9 milijardi eura za četiri godine.

Krovna federacija  napominje da bi u prvom četverogodišnjem ciklusu za razvoj nogometa mogla podijeliti 3,1 milijardu eura. Za 211 članova FIFE povećanje prihoda značilo bi dodatnu uplatu od oko 14 miliona eura.

Evropska nogometna federacija (UEFA) i južnoamerička CONMEBOL oštro se protive češćim svjetskim prvenstvima, za koje se FIFA zalaže nakon 2024. godine.  UEFA  je nedavno predstavila studiju o smanjenju prihoda nacionalnih saveza.

(Vijest.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*