FIFA uvodi važnu reformu u nogomet, menadžeri će od 2022. godine biti “u drugom planu”

Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) u 2022. godini planira uvesti velike reforme za učešće menadžera u transferima igrača, kojima bi znatno pomogli i olakšali klubovima da dovedu željena pojačanja.

Bitka između FIFA-e i nogometnih menadžera traje već duže vrijeme, a čelnici ove kuće sada namjeravaju ograničiti zarade agenata i to samo na 10 posto od iznosa transfera i na tri posto od plate igrača.

Također, agenti bi morali upisati svoje ime i kontakt u javnu bazu podataka i bilo bi im, prema ovoj reformi, zabranjeno da rade za isti klub i kupovinu i prodaju u jednom poslu.

S ciljem pravednije raspodjele novca, FIFA se zalaže da klubovi koji su utjecali na razvoj igrača umjesto dosadašnjih jedan posto, u budućnosti dobijaju pet posto iznosa.

Ovo bi bila velika promjena, ali i udar na nogometne menadžere koji od 2015. godine nemaju nikakva ograničenja, što je tada imalo veliki utjecaj na pojavu velikog broja novih agenata u nogometnoj industriji.

U FIFA-i smatraju da nije moguće da nogometni menadžer na kraju transfera dobije veću proviziju od iznosa za koji je igrač kupljen, a ukupno su u 2021. godini menadžeri na ime provizije zaradili više od 500 miliona dolara.

Sigurno je da se očekuje žestok odgovori i nogometnih agenata koji su znatno povećali svoj utjecaj u nogometu i u nekim trenucima postali bitniji i od igrača i od klubova, a upravo zbog toga FIFA želi uvesti reformu i ograničiti njihovu moć.

Žalbu zbog svega već je najavio Mino Raiola, definitivno najpoznatiji i najkontroverzniji nogometni menadžer na svijetu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*