Pregled 2021. godine: Od dolaska vakcine do najave poskupljenja

Godina 2021. počela je sporom nabavkom vakcina protiv Covida i spornim nabavkama opreme za borbu protiv pandemije. Obilježila ju je, po ocjeni mnogih, najsnažnija poliitčka kriza koja je kulminirala nakon nametanja Zakona o negiranju genocida. Ni ove godine nije riješeno pitanje Izbornog zakona BiH, a brojna životna pitanja građani su rješavali na ulicama. 2021. završava najavama poskupljenja energenata, prije svega plina i struje.

U februaru u BiH stigle su prve doze vakcina, simboličnih 2000 Sputnjika za RS. U martu je 10.000 vakcina donacija Srbije Federaciji BiH. Broj hospitalizovanih, novi sojevi, soprne nabavke opreme dominantne su teme u prvom dijelu godine.

Od bonace na političkoj sceni, bivši visoki predstavnik Valentin Incko izazvao je tornado nametanjem Zakona o negiranju genocida. Slične reakcije izazvale su i dvije odluke Ustavnog suda BiH, o šumama i poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj. Sve je završilo bojkotom institucija od strane predstavnicima iz RS u Institucijama BiH. Ali i nizom sjednica NSRS.

“Srbi ovo nikada ne smiju da prihavate i po cjenu egzekucija koji pokušavaju da usmjere. Mislim da je ovo zakucan ekser u mrtvački kovčeg BiH”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Na Inzkovo mjesto došao je Njemac Christian Schmidt, no političari iz RS osporavaju njegov mandat. U Raspravu o BiH uključila se regija, prvo se pojavio non-paper, a nizale su se i brojne izjave prije svega držnog vrha Srbije i Hrvatske.

“Ako treba s njima biti u sukobu, ja ću biti. To znači da se ne mogu razdaragano šetati po Baščaršiji, ali preživjeću”, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Od sredine godine u BiH počele su da pristižu strane diplomate, Eskobar, Palmer, Ajkhorst, Peach, cilj im je uglavnom bio usvajanje Izbornog zakona, no svi razgovori koji su vođeni prošli su bez dogovora.

“Dvije izborne jedinice na dan izbora i riješili ste problem”, ističe Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

“Ne postoje dvije izborne jedinice, ni na dan izbora. Jedna izborna jedinica je RS, druga FBiH”, tvrdi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

A građani su na ulicama tražili mnogo toga, počevši od vakcina. Bunt su pokazali su prosvetni radnici, medicinari, rudari, policajci. Protestvovala je Pravda za Dženana, na ulice se izlazilo iz bog smrti djevojičice Džene, ali i jedanaestogodišnjeg Alija.

Završeno je suđenje Ratku Mladiću presudom Suda u Hagu na doživotni zatvor i potvrdom genocida u Srebrenici.

“Potvrđuje, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe kaznu doživotnog zatvora, koju je gospodinu Mladiću izreklo pretresno vijeće, dolučuje da se kazna koju potvrđuje žalbeno vijeće izvrši odmah”, kazala je Matimba Nijambe, Predsjedavajući apelacionog Vijeća.

Otvoren su dva procesa u vezi sa javnim nabavkama. U Janurau je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Fadila Novaliaća i dugih zbog nabavke respiratora. U septembru uhapšen je direktor Zavoda za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, još se nalazi u pritovoru.

Kraj godine BiH je dočekala sa najavom rasta cijena energenata ali i dobrom viješću, KS svim porodiljama obezbjedio je 1.000KM prvih godinu dana, a u RS uveden je doplatak za prvo dijete od 97KM.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*