Više hiljada demonstranata marširalo u Iraku na godišnjicu ubistva Soleimanija

Hiljade pristalica iračkog saveza oružanih grupa Hashed al-Shaabi u subotu je obilježilo drugu godišnjicu ubistva poštovanog iranskog komandanta i njegovog iračkog poručnika u napadu američkog drona.

Uzvikujući “Smrt Americi”, okupili su se na trgu u Bagdadu u čast iranskog generala Qasema Soleimanija, koji je bio na čelu snaga Quds, ogranka za vanjske operacije elitne Revolucionarne garde, do njegove smrti 3. januara 2020. godine.

– Američkom terorizmu mora doći kraj – stajalo je na jednom natpisu na skupu pristalica proiranskog Hasheda, bivše paravojne alijanse koja je integrisana u irački državni sigurnosni aparat.

Bivši američki predsjednik Donald Trump naredio je napad u kojem je ubijen Soleimani u blizini aerodroma u Bagdadu zajedno sa njegovim iračkim poručnikom Abu Hamdijem al-Muhandisom, Hashedovim zamjenikom.

Trump je tada rekao da je ubistvo izvršeno kao odgovor na val napada na američke interese u Iraku.

Ubistvo Soleimanija, tvorca iranske bliskoistočne vojne strategije, izazvalo je šokove širom regiona i izazvalo strah od direktnog vojnog sukoba između decenijama starih zakletih neprijatelja Washingtona i Teherana.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*