Janez Kopač: FBiH smanjenjem cijena struje ruši pravni poredak

Dosadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču, Janez Kopač za N1 govorio je o tek usvojenim dopunama Zakona o električnoj energiji Federacije BiH, koje ograničavaju poskupljenje električne energije na maksimalno 20 posto.

Dopune koje je izglasao Parlament Federacije Bosne i Hercegovine pretposljednjeg dana prošle godine obradovale su privrednike, ali ovog stručnjaka su potpuno iznenadile jer su protivne pravnom poretku Energetske zajednice.

“Ovaj zakon je suprotan pravnom poretku Energetske zajednice koji je međunarodna obaveza BiH. Direktiva o tržištu električne energije dozvoljava ograničenu regulaciju cijena za domaćinstva, a nikako za industrijske kupce! Razumijem emocije zbog trenutnih visokih cijena električne energije, ali privredi bi mogli privremeno pomoći na način, koji ne bi bio protivan međunarodnim obavezama. Vlada u susjednoj Republici Srbiji je privremeno obavezala državnu Elektroprivredu Srbije, da ne podigne cijene industrijskim kupcima na trenutni tržišni nivo. To su napravili kao vlasnici i time nisu narušili tržišta električne energije, dok najnoviji zakon Federacije uspostavlja novi pravni poredak u jednom delu BiH“, upozorio je Kopač za N1.

Janez Kopač dopune zakona naziva reagovanjem u panici.

“Najviše mi je žao, da se tim zakonom ruši pravni poredak države BiH i nisam siguran, da su oni koji su glasali za taj nepotreban zakon svjesni tragičnih posljedica za BiH kao državu koje će biti rezultat takvog nesmislenog i brzog reagiranja u panici zbog tržišnih zbivanja”, zaključio je Kopač.

Podsjetimo, industrijski kupci su obradovani dopunama Zakona o električnoj energiji FBiH kazali da ovako “neće biti gašenja proizvodnje, niti otpuštanja radnika, a poslodavci se nadaju da će biti aneksirani i ugovori o cijeni struje koje su pojedine firme potpisale ranije”.

“To je već zakon kad se objavi, ja bih rekao jedna dobra mjera. Povećanje od 20 % je nešto što će se manje,više moći podnijeti bez nekih značajnih posljedica, neće se preliti na građane što je vrlo važno i s treće strane daje Elektroprivredi prostor da ipak iskompenzira taj dio povećanih troškova zbog povećane cijene uglja, naravno ne sve, ali ja mislim većinu tih troškova i Elektroprivreda će naći snage da to podnese”, riječi su Adnana Smajlbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*