U Izraelu zabilježen prvi slučaj “flurone”, istovremene zaraze koronom i gripom

Izrael je zabilježio prvi svjetski slučaj takozvane “flurone”, istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripe, izvjestili su mediji iz ove zemlje.

Ovakva vvostruka infekcija prvi put je otkrivena kod žene koja je ove sedmice rodila u medicinskom centru Rabin u Petah Tikvi. Kako kažu iz bolnice, mlada majka, koja nije vakcinisana ni protiv jednog virusa, osjeća se dobro i očekuje se da će uskoro biti otpuštena iz bolnice.

Ministarstvo zdravstva još uvijek ispituje ovaj slučaj. Simptomi su za ženu bili relativno blagi, a tek treba utvrditi uzrokuje li kombinacija dvaju virusa teža oboljenja.

Zdravstvene vlasti procjenjuju da su mnogi drugi pacijenti također oboljeli od obje bolesti, ali to nisu znali jer im bolesti nisu dijagnosticirane.

“Lani nismo svjedočili slučajevima gripe među trudnicama i porodiljama”, rekao je prof. Arnon Vizhnitser, specijalist opstetricije i ginekologije i direktor ginekološkog odjela.

Kazao je kako danas viđaju slučajeve istovremene zaraze koronavirusom i gripom.

“Sve češće viđamo trudnice s gripom. Definitivno je veliki izazov kad na porod dođe žena s temperaturom, a ti ne znaš je li to koronavirus ili gripa, pa ih zoveš isto. Obje su bolesti respiratorne”, naveo je on

Vizhnitser je istaknuo da pacijentica liječena u njegovoj bolnici nije doživjela nikakve posebno teške simptome.

“Dijagnosticirani su joj gripa i koronavirus čim je stigla. Oba testa su bila pozitivna, čak i nakon što smo ponovno provjerili. To su slične bolesti, virusne su i uzrokuju poteškoće s disanjem jer obje napadaju gornje dišne ​​puteve”, rekao je.

U međuvremenu, Izrael bi se mogao suočiti s nadolazećom epidemijom gripe jer su bolnice izvijestile o zaprimanju 1.849 pacijenata s komplikacijama zbog te bolesti tokom prošle sedmice, prema podacima koje je u srijedu objavio Centar za kontrolu bolesti (CDC) Ministarstva zdravlja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*