Odjel za organizovani kriminal: U 2021. optužnice u 151 predmetu protiv 278 osoba

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je u 2021. godini optužnice u 151 predmetu protiv 278 optuženih osoba.

Broj podignutih optužnica, u odnosu na optužene osobe u tom odjelu, za 16,2 posto je veći u odnosu na broj optuženih u Odjelu II i Odjelu III u 2020. godini u kojoj je optuženo 239 osoba.

Rad Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u protekloj godini obilježili su predmeti u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, korupcije, finansijskog kriminala, kao i veliki broj predmeta povezanih sa ilegalnim migracijama i međunarodnim krijumčarenjem migranata.

Tužilaštvo BiH učestovalo je u više međunarodnih operacija, usmjerenih na borbu protiv organizovanog prekograničnog kriminala, povezanog sa nedozvoljenim prometom opojnih droga, krijumčarenjem oružja i municije, krijumčarenjem ilegalnih migranata i drugih oblika krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

Ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama država regiona, kao i država EU i svijeta, u operacijama koje su realizovane u komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Holandije, Luksemburga, Malte, Kipra, SAD.

U 2021. godini pokrenute su aktivnosti u Odsjeku za borbu protiv korupcije, koje su dale rezultat u podignutim optužnicama u toj oblasti, kao i aktivnim istragama u kojima se, u narednim mjesecima, očekuje donošenje tužilačkih odluka.

– Zbirni rezultati pokazuju da je Tužilaštvo BIH u 2021. godini podiglo optužnice u ukupno 172 predmeta protiv 334 optužene osobe. Broj ukupno optuženih osoba u ovoj godini veći je za 50 optuženih u odnosu na 2020. godinu, što je za 17,6 posto više. Od ukupnog broja optužnica (172 predmeta / 334 osobe), Posebni odjel za ratne zločine podigao je optužnice u 21 predmetu protiv 56 osoba, dok je Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao optužnice u 151 predmetu protiv 278 osoba – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*