Ministarstvo trgovine FBiH: Nema novog poskupljenja nafte

U Bosni i Hercegovini nema novih zahtjeva za povećanjem cijena nafte nakon što su se cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu posljednjih dana stabilizirale, potvrdili su iz Ministarstva trgovine FBiH.

– Nakon poskupljenja nafte iz prošle sedmice, nemamo nekih zahtjeva za novim poskupljenjem. Imali smo poskupljenje prošle sedmice nakon rasta cijene nafte na svjetskom tržištu – rekla je za AA Vahida Crnalić iz Federalnog ministarstva trgovina.

Napominje, ipak, kako ne bi trebalo biti poskupljenja nafte u BiH ovih dana, dodajući da su dešavanja na globalnom tržištu nepredvidljiva.

– Po sadašnjem stanju, ne bi trebalo biti rasta cijena nafte u BiH, tj. cijena nafte ostaje ista – istakla je Crnalić, piše Anadolija.

Nakon pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu prethodnih mjeseci, cijena naftnih derivata u pojedinim dijelovima BiH pala je u januaru i na 1.75 KM. Međutim, nakon ponovnog poskupljenja na svjetskom tržištu, cijena nafte u BiH porasla je prethodnih dana na oko dvije KM.

– Zanimljivo je da je nafta u BiH u odnose na zemlje regiona najjeftinija. U Hrvatskoj je bilo nekoliko poskupljenja u prethodnom periodu. Kod nas su se nakon posljednjeg poskupljenja niže cijene nafte dugo zadržale – ocijenila je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom decembra iznosila je 2.30 do 2.45 KM (1.17 do 1.25 eura).

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*