Predstavnici NATO-a održali predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u organizaciji ovog fakulteta i NATO štaba u Sarajevu, održana javna tribina pod nazivom „Na internetu i u eteru: NATO“. Uvodničar na tribini bio je Seteve Meringer, šef Odjela komunikacija NATO-a sa sjedištem u Briselu, i pomoćnik Generalnog sekretara NATO-a.

Prisustvo predstavnika NATO-a među studentima i drugim građanima, odražava spremnost ove organizacije da podrži partnerstvo. Ovom prilikom su prisutni mogli saznati više o NATO-u, šta rade, na koji način, kako se pristupa NATO-u, i ostalim značajnim pitanjima za ovu organizaciju. Kako je ovom prilikom kazao Steve Meringer šef Odjela komunikacija NATO-a sa sjedištem u Briselu, sve potrebne i tačne informacije, dostupne su na zvaničnim kanalima i web stranicama organizacije.

„Mislim da je veoma važno ostvariti kontakt sa mladim ljudima, jer su to ne samo budući lideri NATO-a, nego i budući lideri svijeta. S toga je neophodno da se oni što bolje upoznaju sa onim što jesu procesi, u kojima učestvuje NATO, kako vojno tako i politički na globalnoj sceni“, kazao je Meringer.

Ono što koči Bosnu i Hercegovinu u njenom nastojanju da pristupi NATO-u, je neohodna uknjižba 63 nepokretne perspektivne lokacije na državu BiH, sa pravom korištenja Ministarstva odbrane naše zemlje. Kako je kazala Ines Kuburović, glasnogovornica NATO štaba u Sarajevu, ovo je uslov za aktivaciju akcijskog plana za članstvo, kao posljednjeg koraka u procesu integracije jedne zemlje.

„NATO štab sa svojim međunarodnim i lokalnim ekspertima, radi na pripremi tehničke dokumentacije za ove lokacije, kako bi nakon donošenja političke odluke, one bile uknjižene na državu BiH. Mi sa svoje strane dajemo maksimalnu podršku vlastima u BiH da se ovaj problem razriješi što je prije moguće“, rekla nam je Kuburović.

NATO štab u Sarajevu očekuje da će se aktivacija MAP-a za BiH desiti do kraja godine. Ovakve odluke se u NATO-u donose u septembru svake godine, a iskustva govore da je nakon aktivacije MAP-a, zemljama iz regiona trebalo od tri do pet godina da to provedu, prije nego su pozvane u NATO savez.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*