Haški tribunal upozorio Radovana Karadžića

Haški tribunal upozorio je bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i njegovog pravnog savjetnika da prestanu slati “neozbiljne podneske koji usporavaju suđenje”.

O-Gon Kwon, predsjedavajući Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), odbio je Karadžićev zahtjev za ponovno otvaranje dokaznog postupka kako bi u spis uvrstio jedan dokument, istovremeno kritiziravši odbranu zbog “neozbiljnih podnesaka”, javlja BIRN-Justice Report.

– Vijeće smatra da optuženi i njegov pravni savjetnik od iznošenja završnih riječi nisu obratili pažnju na upozorenje da prestanu podnositi neozbiljne podneske koji rastežu suđenje i ne promovišu interese pravde ili doprinose optuženom. Slanje podnesaka nije samo brojčana vježba koja će zatrpati Vijeće i stranke, te će stoga razmotriti koje korake da poduzme ukoliko se ova praksa nastavi – navodi se u odluci.

Karadžić je zatražio od Sudskog vijeća da mu dozvoli ponovno otvaranje dokaznog postupka kako bi u spis uvrstio izjavu svjedokinje Haškog tužilaštva Mirsade Malagić, datu na konferenciji u Sarajevu 2013. godine, u kojoj je tražila da Karadžić bude osuđen za zločine u Srebrenici”.

Karadžić smatra da ta izjava pokazuje “pristrasnost svjedokinje Malagić”.

Haški tribunal odbio je Karadžićev zahtjev, zaključivši da izjava svjedokinje s konferencije “nema bitan značaj za procjenu kredibilnosti svjedočenja.

Malagić je svjedočila protiv Karadžića u januaru 2012. godine, kada je ispričala da su joj snage pod kontrolom optuženog ubile muža, dva sina, svekra i druge rođake, u danima nakon što su u julu 1995. zauzele Srebrenicu.

Sudija Kwon je rekao i da je Vijeće vodilo računa o tome da je suđenje pri kraju, te da se ove godine očekuje presuda.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice i progon žena i djece.

Tužilaštvo u Haagu mu na teret stavlja i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu, kao i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce. Suđenje Karadžiću počelo je 2009., a završne riječi iznesene su prošle godine.

Sudsko vijeće bi presudu trebalo izreći u oktobru.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*