Radnicima “Aide” prekršajne prijave: Blokirali ministre u kafiću i naguravali se sa policijom

Službenici tuzlanske policije su Prekršajnom odjeljenju Općinskog suda Tuzla podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Hasana Užičanina i Edine Aličić, sindikalista Fabrike obuće Aida.

Užičanin je dobio dvije prekršajne prijave, dok je Aličićeva jednu. Sve prijave se odnose na narušavanje javnog reda i mira tokom organizovanja protesta. Zajednička prekršajna prijava, koju su dobili i Užičanin i Aličićeva, odnosi se na proteste ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona, koji su organizovani 11. februara ove godine. Tada je došlo do naguravanja između radnika i službenika policije.

Druga prijava, koju je dobio samo Užičanin, odnosi se na proteste radnika od 4. novembra prošle godine, ispred zgrade Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Podsjetimo, tada su radnici, predvođeni Užičaninom, u kafiću koji se nalazi u okviru BKC-a, blokirali pet ministara iz kanotnalne Vlade, te im desetak minuta nisu dozvolili da napuste kafić. Ministri su kafić napustili nakon intervencije policije.

– Prijavljeni je narušio javni red i mir na način da je zajedno sa radnicima Fabrike obuće Aida ušao u caffe bar BKC-a, te se naročito drskim ponašanjem obratio prisutnim ministrima Vlade TK riječima: ‘Lopovi jedni, vi ovdje pijete kafe i sokove, dok mi i naša djeca nemamo šta da jedemo’. Pomenute psovke prijavljeni je zajedno sa ostalim prisutnim radnicima više puta ponovio, čime je izazvao uznemirenost građana – navedeno je u prijavi.

Užičanin je danas izjavio da radnici uprkos prijavama neće odustati od svojih zahtjeva.

– Što mi više tražimo da se procesuiraju oni koji su uništili fabrike, nažalost, mi dobivamo prijave. Neka me zatvore, neka rade šta hoće. I kad bi izašao iz zatvora, ja ću i dalje nastaviti borbu za svojih 18 godina staža. Neću odustati po cijenu svog života, kazao je Užičanin.

(S. K./Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*