Ubjedljivo prvi: Nikola Karabatić ponovo najbolji rukometaš svijeta

Francuz Nikola Karabatić proglašen je za najboljega rukometaša u 2014. godini u izboru Međunarodnog rukometnog saveza (IHF) koji je lani tu nagradu dodijelio hrvatskom igraču Domagoju Duvnjaku.

Karabatić je član Barcelone, a prošle godine je s Francuskom osvojio evropsko, a u januaru ove godine i svjetsko zlato, pa je po drugi puta, nakon 2007., proglašen za najboljega rukometaša svijeta. On je tek treći igrač u historiji koji je taj naslov osvajao dva puta, a prva dvojica koji su to ostvarili bili su Ivano Balić (2003, 2006) i Talant Dušebajev (1994, 1996).

U izboru su sudjelovali stručnjaci, novinari i posjetitelji IHF-ove web-stranice, njih oko 55 hiljada. Karabatić je dobio 33.7 posto glasova, Danac Mikkel Hansen 21 posto, a francuski vratar Thierry Omeyer 19.5 posto glasova. Među pet nominiranih bio i prošlogodišnji laureat Domagoj Duvnjak, no IHF nije objavio koliki je postotak glasova zaslužio ove godine.
Najbolja rukometašica svijeta u protekloj godini je Brazilka Eduarda Amorim (28) koja je bila i najbolja igračica Svjetskog prvenstva koje se lani održalo u Mađarskoj i Hrvatskoj. Amorim je dobila 35.2 posto glasova i slavila ispred Rumunjke Cristine Neagu (25.8) i Norvežanke Heidi Loke (16.8).

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*