Liga mladih RKS Tuzla: Decenija i pol razvoja mladih košarkaša iz sjeveroistočne Bosne

U postratnim godinama, kada se  teškom mukom stvaralo košarkaško prvenstvo BiH, u Tuzli je formirana Liga mladih RKS Tuzla, u to vrijeme jedina liga za mlađe selekcije u BiH.
Dok su se u drugim košarkaškim organizacijama za najmlađe rijetko pravili i turniri, u RKS Tuzla su bili svjesni  da mladi igrači mogu stasati jedino sa većim brojem utakmica.

Iz utakmica koje su igrali juniori kao predigra prvim timovima u ligi Tuzlanske regije koju su 1998. godine, čak i na vanjskim terenima,  igrale ekipe iz Tuzle, Gračanice, Gradačca, Kladnja, Kalesije, Brčkog, Banovića i Živinica, formirana je Liga mladih RKS Tuzla.

-Liga je formirana sa mnogo entuzijazma i rukovodstva saveza, klubova i članova sudijske organizacije.  Igralo se u školskim dvoranama, nisu svi imali ni dresove, ali je bilo bitno početi. Kasnije se iz te lige formirao projekat zajedničke lige mladih Tuzla-Doboj-Zenica iz kojeg će izrasti projekat „Bolji Balkan“ – rekao nam je Miroslav Kovačević, koji je uz Jadrana Lasetovića bio inicijator pokretanja lige i njen  prvi komesar, a do danas su ligom rukovodili još Nedim Ćudić, Nermin Kasumović i Seid Nožinović.

Liga se već 15 godina igra svake sezone u periodu oktobar-maj, a rukovodstvo lige s ponosom ističe rezultate koje je ona dala.

-U toj ligi su svoje prve zvanične utakmice odigrali brojni reprezentativci BiH i internacionalci koje je dala ova regija. Sjećam se da je za Kladanj, na vanjskom terenu igrao Mujo Tuljković, utakmice su igrali kasnije za Gradačac Hrnčić, za Slobodu Teletović,Peršić, Begić, Kikanović, Halilović i drugi. Također nova generacija tuzlanskih sudija koja sada sudi prvenstvo BiH poput Nožinovića, Kasumovića, Ališehovića i mlađeg Lasetovića, „zanat“ je ispekla na terenima Lige Mladih – istakao je Kovačević.

Liga je proteklih godina bila prepoznata i od Vlade TK, koja je dijelom finansirala njene aktivnosti. Međutim za 2014. godinu to nije bio  slučaj, pa u RKS Tuzla s razlogom brinu kako će završiti ovogodišnje takmičenje.

Liga mladih se tradicionalno igra u tri kategorije (pioniri, kadeti i juniori), a ove sezone je čine Sloboda Tuzla, Silver Kings Srebrenik, Gradina Srebrenik, ABC Basket Tuzla, Bosna Kalesija, Salinas Falcons Tuzla, Millenimu Živinice, Magic Tuzla, Zmaj Gradačac, Gračanica, Lukavac i Kladanj 72. U proteklih 15 godina su igrali i danas ugašeni klubovi kao što su Zmaj Od Bosne Tuzla, Gradačac, KK Tuzla, Iskra AS, Lipa Gračanica, Živinice 78, zatim Brčko DC, te KK Gradina i KK Trica Tešanj koji pripadaju RKS Zenica.

(Tuzlainfo/N. Ć./)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*