Latinka Perović: Balkan je i dalje trusan

Ugledna srbijanska historičarka i bivša političarka, simbol srbijanskih liberala i, prema mnogima, politički guru demokratske Srbije, Latinka Perović (81) kaže u intervjuu za „Dnevni avaz” da s izuzetnom zahvalnošću prima ovogodišnju nagradu „Duško Kondor” za, kako je navedeno, afirmaciju građanske hrabrosti.

Nagrada će joj i službeno biti dodijeljena u petak na svečanosti u sarajevskoj Vijećnici. Kaže da je to za nju izuzetna prilika i da se raduje dolasku u Sarajevo.

Prema obrazloženju o dodjeli nagrade „Duško Kondor”, Perović već pedeset  godina kontinuirano daje primjer novim generacijama kako se može, bez obzira na cijenu, učestvovati u demokratizaciji, modernizaci ji i liberalizaciji političkog promišljanja stvarnosti u Jugoslaviji, a zatim u Srbiji, kao jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima.

– Doći u Sarajevo po nagradu za građansku hrabrost malo je, na neki način, neobično, jer ja sam u životu radila samo ono što sam mogla. Nisam smatrala da je posebna hrabrost braniti neke principe i vrijednosti. Ali, to ljudi uvažavaju, i ja to primam sa zahvalnošću – kaže Perović.

Govoreći o prilikama na našim prostorima te o tome gdje vidi najveću opasnost za ovaj dio svijeta, pa i moguće probleme, Perović je istakla da je region, odnosno cijeli zapadni Balkan, još trusan.

– Zemlje zapadnog Balkana polako se pomjeraju, ali nije iskorištena ta mogućnost poslije 2000. godine. Dijelom je to posljedica velike iluzije zapadne Evrope da će se stvari brzo mijenjati, ali je, prije svega, to posljedica te naše unutrašnje zatvorenosti, istori-jske inercije. Ja, naravno, mislim da je najteži problem u tome što mi nismo, na neki način, apsolvirali to vrijeme, raspad Jugoslavije, uzroke, posljedice… Tako da još ne mislim da se radi o nekoj pouzdanoj stabilnosti, pa čak i bezbjednosti. Naravno, imam u vidu i vanjskopolitičke okolnosti, različite pretenzije na Balkanu koje izazivaju te unutrašnje turbulencije – upozorila je Perović.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*