Srbija rekorder po broju azilanata, slijede Makedonija, BiH, Albanija i Crna Gora

Građani Srbije i dalje prednjače po broju tražitelja azila u Zapadnoj Europi te je neophodno poduzeti niz mjera kako bi se taj trend zaustavio, stoji u najnovijem izvještaju Europske komisije.

Udio državljana Srbije koji traže azil iznosi 42 posto svih azilanata sa Zapadnog Balkana, a slijede Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora, navodi se u redovnom izvještaju o funkcioniranju bezveznog režima u regiji.

Gotovo tri četvrtine svih azilanata tražili su utočište u Njemačkoj, usprkos gotovo nikakvim šansama da im zahtjev bude odobren, utvrdila je Komisija.

Izvještaj pokazuje da broj azilanata neprestano raste otkad su zemlje Zapadnog Balkana stavljene na “bijelu schengenska listu” i sugerira niz mjera koje trebale poduzeti zemlje regije.

Od zemalja iz kojih dolaze azilanti, uključujući i Srbiju, se traži da ojačaju međusobnu suradnju i graničnu kontrolu te da se osobe koje radi profita potiču imigraciju podvrgnu kaznenom progonu.

Zemljama EU koje su meta azilanata u izvještaju se sugerira da skrate obradu zahtjeva za azil, preispitaju financijske beneficije za azilante i pojačaju suradnju sa državama Zapadnog Balkana kako bi se val zlouporaba zaustavio, prenosi Tanjug.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*