Biden odobrio slanje 3.000 američkih vojnika na područje istočne Evrope

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odobrio je dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi te se očekuje kako bi u ovom dijelu u narednom periodu trebalo biti raspoređeno dodatnih 3.000 vojnika iz SAD-a.

Iako je i ranije bilo poznato da će SAD razmatrati slanje dodatnih trupa, Biden je danas formalno odobrio dodatne vojne snage za istok Evrope.

Prema pisanju CNN-a, nakon odluke američkog predsjednika, očekuje se kako će odluku o raspoređivanju trupa u narednom periodu objaviti i Pentagon.

“Raspoređivanje trupa je dokaz podrške NATO saveznicima koji s osjećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine. Raspoređivanje novih trupa uključivat će 2.000 američkih vojnika u Poljskoj te na jugoistoku Evrope, uključujući i Rumuniju”, saopćili su zvaničnici, prenosi CNN.

Već ranije, Sjedinjene Američke Države stavile su 8.500 vojnika u pojačanu pripravnost u slučaju potrebe za brzom reakcijom na istoku Evrope.

“Neki od vojnika koji će uskoro biti raspoređeni na istok su već stacionirani u Evropi. Drugi će doći iz Sjedinjenih Američkih Država i to iz kontingenta koji se već nalazi u stanju pripravnosti”, naveli su zvaničnici.

Kako je saopćeno, dolazak američkih trupa opravdan je bilateralnom saradnjom između zemalja koje su članice NATO saveza. Za aktiviranje multinacionalnih snaga unutar NATO saveza potreban je i dogovor svih članica, ali zvaničnici NATO-a još uvijek nisu raspravljali o upotrebi ove opcije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*