Općina u FBiH razmatra zabranu rada nedjeljom

U Velikoj dvorani Općine Novi Travnik u ponedjeljak je održana Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području Općine Novi Travnik.

Javnoj raspravi se odazvao mali broj građana, što bi u prijevodu trebalo značiti da veliki dio Novotravničana podržava odluku o korigiranom radnom vremenu nedjeljom. Naravno ovaj Nacrt odluke prije svega ima zadatak zaštititi radnika i omogućiti im slobodno vrijeme koje bi provodili u odmoru i u krugu porodice.

Bitno je istaknuti kako je na Javnoj raspravi bilo i onih kojima ova odluka ne odgovara, a razumljivo radi se o vlasnicima pojedinih prodajnih objekata koji upravo nedjeljom ostvaruju najveći dohodak.

Prije svega tu su uključeni noćni klubovi, pekarski obrti koji rade od 0 do 24 sata, sportske kladionice, ali i brojni drugi. Kako ističu, nezadovoljni su jer bi prestanak rada nedjeljom ili ograničenje značilo smanjenje zarade, što bi se dakako odrazilo i na mogućnost plaćanja radnika, te eventualne otkaze na desetke radnika.

Podrška inicijativi
Međutim i tu postoje iznimke, poput trgovačkog lanca “BEST” koji je odmah u početku podržavao inicijativu i stao u zaštitu svojih radnika, a radi se o lancu koji na području Novog Travnika možda ima i najviše prodajnih objekata.

Jedna od istaknutih problematika na javnoj raspravi svakako je bila i buka koja građanima smeta dugi niz godina, a ova problematika usko se veže uz rad noćnih klubova do ranih jutarnjih sati. Dakako, klubovi imaju pravo na rad, ali jednako tako i građani imaju pravo na miran san jer veliki broj građana radi od ranog jutra.

Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata sasvim je sigurno podijelila građanstvo, a na koji način će se rješenje pronaći kako bi obje strane bile zadovoljne, tek ostaje za vidjeti, izvijestio je Vitez.info.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*