Vlada RS-a usvojila zakon kojim se osniva entitetska Agencija za lijekove

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, po hitnom postupku, koji podrazumijeva formiranje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske. Predloženom dopunom Zakona o republičkoj upravi, predviđa se nova republička upravna organizacija Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Također se propisuje da je Agencija samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica. Predloženim zakonom vrši se usklađivanje Zakona o republičkoj upravi sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 118/21), kojim se predviđa osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je 29. decembra 2021. u Službenom glasniku RS-a, a potpisala ga je predsjednica entiteta Željka Cvijanović 23. decembra. Ovaj zakon, kako je navedeno na snagu će stupiti za šest mjeseci.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a usvojila je 20. oktobra 2021. godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a. Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu, kao i to da on neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Direktor Generalnog direktorata Komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Maciej Popowski uputio je upozoravajuće pismo liderima Republike Srpske zbog nedavnog usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a koji derogira postojeći Zakon o lijekovima BiH iz 2008. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*