Zelenski i Erdogan potpisali važan sporazum, turski dronovi Bayraktar proizvodit će se u Ukrajini

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan otputovao je danas u službenu posjetu Ukrajini prilikom koje su potpisani brojni sporazumi o saradnji između Ukrajine i Turske.

Kako prenose ukrajinski mediji, Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su sporazum o zoni slobodne trgovine što je ocijenjeno historijskim trenutkom za države.

Pregovori oko stvaranje slobodne zone trgovine između Ukrajine i Turske traju već godinama, a nakon niza sastanaka strane su se uspjele dogovoriti oko svih dijelova ugovora.

“Obim trgovine između Turske i Ukrajine porastao je za više od 50 posto i iznosi više od 7 milijardi dolara u 2021. godini. Time se približavamo cilju od 10 milijardi dolara”, rekao je Zelenski.

Osim sastanaka koji su se odnosili na ekonomiju, Erdogan i Zelenski su razgovarali i o aspektu sigurnosti što je pitanje koje u ovom trenutku Ukrajini izaziva znatno više pažnje.

Između ostalog, Erdogan i Zelenski su naglasili kako su se odbrambeni odnosi Ukrajine i Turske razvijali brzo te da vojno-tehnička saradnja stvara dodatnu korist kako za Ukrajinu tako i za Tursku.

Tokom sastanka, Erdogan i Zelenski su potpisali važan ugovor koji se tiče vojne saradnje i odnosi se na razvoj i proizvodnju turskih dronova Bayraktar.

“Turska i Ukrajina su potpisale okvirni sporazum o proizbodnji i testiranju dronova Bayraktar TB2 u Ukrajini. Time će se proširiti proizvodnja ovih bespilotnih letjelica i na ukrajinskom tlu”, izjavio je Zelenski.

Još krajem 2021. godine, zastupnici u Parlamentu Ukrajine usvojili su nacrt zakona kojim se odobravaju sporazumi o vojnoj saradnji između Turske i Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane također je 14. decembra potpisalo niz sporazuma s Turskom o proizvodnji i transferu vojne tehnologije te borbenih bespilotnih letjelica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*