Tariku Saletoviću nagrada za najbolju sportsku fotografiju u BiH

Fotoreporter portala Klix.ba Tarik Saletović u prošloj godini napravio je najbolju sportsku fotografiju u BiH te mu je pripala nagrada “Tomislav Trojak”.

Priznanje nosi naziv po poznatom fotografu čija su djela obišla svijet, a ime ovogodišnjeg laureata objavljeno je večeras u Tuzli.

Na ovogodišnji konkurs za izbor najbolje sportske fotografije u BiH prijavilo se 26 autora koji su dostavili 47 fotografija, a najbolje djelo imao je mladi i perspektivni fotograf iz Sarajeva Tarik Saletović, inače fotoreporter portala Klix.ba.

Saletoviću je priznanje pripalo za fotografiju na kojoj prikazuje učesnika takmičenja Cliff Diving, a koje je održano na Bentbaši u Sarajevu, u augustu prošle godine. Riječ je o Evaldu Krniću iz Crne Gore, koji je naposlijetku i proglašen najboljim skakačem spomenutog takmičenja.

“S obzirom na to da je u Sarajevu fudbal najpopularniji sport te da su svi drugi u njegovoj sjeni, odlučio sam na konkurs poslati fotografiju koja je malo drugačija. Posebno mi je drago što sam uspio snimiti pobjednički skok i što fotografija pokazuje i djelić starog, prepoznatljivog dijela Sarajeva. Sretan sam što je izabrana kao pobjednička i priznanje mi je motivacija da se trudim više, posebno što je ovo moja prva nagrada za fotografiju”, kazao nam je Saletović, istaknuvši da će trudom pokušati opravdati priznanje, praveći u budućnosti još kvalitetnije fotografije.

Prema obrazloženju žirija, Saletovićeva fotografija izvanredna je zbog složenosti po svim pravilima struke.

“Ona se nalazi u ‘zlatnom rezu’, ima kontralight koji je fantastično iskorišten, a glavni akter na slici je istaknut, uz pogled na Sarajevo u pozadini. Sve skupa to djeluje izvanredno skladno, estetski lijepo, a ujedno nudi fantastično prikazan skok u vodu, kao jedan sportski događaj”, kazao je za Klix.ba predsjednik stručnog žirija Robert Andrejaš.

On ističe da je žiri imao prosječno težak zadatak ove godine, a već u samom početku procesa izdvojili su se najbolji radovi.

“Relativno brzo smo došli do pobjednika, što znači da su možda i neki drugi fotografi mogli znatno više dati na ovom konkursu. Mislim da se nisu trudili, a možda ih je i korona uspavala za ovu godinu. Očekujem da će iduće godine stići mnogo više radova”, dodao je Andrejaš.

Pored Saletovića, kao drugoplasirani se našao fotoreporter iz Tuzle Ahmed Bešić, dok je treće mjesto pripalo Huseinu Šljivi iz Bugojna.

Izbor najbolje sportske fotografije Bosne i Hercegovine organizuje se u čast doajena sportske fotografije Tomislava Trojaka i već je postao tradicionalan, a događaj su organizirali članovi Centra kreativnih aktivnosti iz Tuzle.

U saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, organizatori su i ove godine obezbijedili nagradni fond za prvo, drugo i treće mjesto.

Vrijedi kazati da je i prošlogodišnja nagrada za najbolju sportsku fotografiju u BiH otišla u ruke člana tima portala Klix.ba, odnosno fotoreportera Ivana Šebalja iz Sarajeva.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*