Nikolajev danas počinje nastup u Pekingu, BiH nakon 24 godina ima predstavnika u sankanju

Bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev danas će kao prvi predstavnik naše zemlje nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a utrka u muškom jednosjedu počinje u 12 sati i 10 minuta po našem vremenu.

Nikolajev je na zvaničnim treninzima zauzeo 14. i 11. mjesto, te se nada da može i do dobrog rezultata danas, a glavni cilj je plasman među 30 najboljih.

“Ovo je moj prvi boravak u Olimpijskom selu, s obzirom da su mi ovo prve Zimske olimpijske igre i moram priznati da je sve jako lijepo uređeno. Sobe su vrlo udobne imamo mogućnost da koristimo internet i sve aplikacije, a također imamo i asistente koji nam pomažu oko prijevoda, jer znate ovdje u Kini svi baš i ne pričaju engleski jezik. Sretan sam što sam imao priliku upoznati bob tim iz Brazila i Amerike, i ženski monobob iz Holandije. Kao što je običaj na Olimpijskim igrama svi razmjenjujemo značke, dok su naše moram priznati vrlo tražene. Svako jutro moramo da radimo testove na COVID-19, što znači da su Peking 2022 organizatori poduzeli sve mjere da ostanemo sigurni. Što se tiče staze ovo je najveća staza, ali meni ne predstavlja prepreku već izazov. Ukratko, ja sam oduševljen ovim Zimskim olimpijskim igrama i siguran sam da će moje oduševljenje ostati do samoga kraja”, rekao je Nikolajev.

Inače, Bosna i Hercegovina će prvi put nakon 24 godine imati predstavnika u sankanju na ZOI, a jedini koji se takmičio je Ismar Biogradlić u Naganu 1998. godine kada je zauzeo 23. mjesto.

Kako pravila predviđaju, Nikolajev će danas od 12:10 do 15:00 sati voziti dvije utrke, a zatim još dvije i u nedjelju (od 12:30 do 15:15), nakon čega će se znati njegov konačan plasman.

Inače, Nikolajev je sa našom skijašicom Elvedinom Muzaferijom imao čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine na jučerašnjem otvaranju Igra.

Podsjetimo, naš olimpijski tim od šest sportista čine: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) te sankaš Mirza Nikolajev.

Olimpijske igre i nastupe naših predstavnika u Pekingu možete gledati u programu BHT-a.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*