Zbog finansijske blokade u Unsko-sanskom kantonu policija ne može registrovati vozila

Zbog neusvajanja budžeta Unsko-sanskog kantona i odluke o privremenom finansiranju, čitav sistem je pred kolapsom. Policija trenutno ne može registovati 30-ak vozila, upitno je snabdijevanje gorivom, a isplate svim budžetskim korisnicima su blokirane.

Zbog političke situacije u Skupštini Unsko-sanskog kantona još uvijek nije usvojen budžet i način izvršenja, ali ni Odluka o privremenom finansiranju kako bi ovaj kanton neometano funkcionisao. Umjesto toga, bez razmišljanja o sistemu i njegovom krahu, skupštinski zastupnici su blokirali kanton i na čitav sistem stavili veliki upitnik.

Policijski komesar MUP-a USK Mujo Koričić nam je kazao da se blokada najviše manifestuje kroz nemogućnost korištenja materijalnoo-tehničkih sredstava, ali da problem predstavlja i sve manji broj policijskih službenika. Međutim, naglasio je da su oni koji rade u MUP-u USK usmjereni ka profesionalnom radu.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, za Klix.ba je kazao da je ovo jedinstven primjer u BiH da skupštinski zastupnici krše odluku o izvršenju budžeta. Ističe da su vjerovali da će biti usvojena odluka o privremenom finansiranju.

“Mi smo u blokadi od 1. februara, ne možemo registrovati vozila, čak je 31 vozilo neregistrovano. Ne možemo primati račune, izvršavati obaveze, a vjerujemo da će i snabdijevanje gorivom biti obustavljeno jer nas dobavljači neće moći razumjeti”, kazao je Kljajić.

Dodao je da se očekuje i nezadovoljstvo policijskih službenika koji su do 10. u mjesecu dobivali plaće, a koje će u ovom slučaju biti prolongirane do izvršenja odluke o privremenom finansiranju.

“Uozbiljili smo plaćanja budžetskim korisnicima, platili zaostale plaće, regrese, tople obroke, putne troškove, opremnine i naknade za teško oboljele. Naši uposlenici znaju da samo se odgovorno ponašali, ali određeni dio skupštinskih zastupnika ne razmišlja tako”, dodao je Kljajić.

Na pitanje kako je moguće da su zastupnici koji su se zakleli na poštivnaje ustava i zakona doveli sistem do ruba kraha, kazao je da su osim budžetskih korisnika pogođene i socijalne i boračke kategorije društva.

“Građani prate dešavanja u USK. U zadnje tri godine se nismo kreditno zaduživali i s ponosom možemo reći da smo vratili milione obaveza, a ako bude nova paramentarna većina, nadam se da će nastaviti vođenje vlade bez stvaranja novih dugova”, zaključio je naš sagovornik.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*