Pfizerova prodaja bi ove godine trebala iznositi do 102 milijarde dolara

U farmaceutskoj kompaniji Pfizer očekuju da će ovogodišnja prodaja vakcina i antivirusnih tableta dostići 54 milijarde dolara. Ukupna prodaja bi trebala iznositi do 102 milijarde dolara.

Taj iznos je nešto niži od onog koji su očekivali na Wall Streetu. Međutim, direktor Pfizera Albert Bourla je izjavio da bi prodaja Pfizerovih pilula protiv koronavirusa Paxlovid trebala biti znatno veća od ranije prognozirane.

Bourla je napomenuo da će 20 miliona pilula protiv koronavirusa biti prodato Sjedinjenim Američkim Državama za 530 miliona dolara te da je riječ o specijalnoj cijeni s obzirom na veličinu narudžbe.

U Pfizeru su naglasili da razgovaraju s više od stotinu država o prodaji Paxlovida te da imaju kapacitet da proizvode više od 120 miliona pilula.

Za vakcinu protiv koronavirusa, koju su razvili s njemačkom kompanijom BioNTech, istakli su da će njena prodaja ove godine iznositi 32 milijarde dolara, što je za 13 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Ukupna prodaja ovog farmaceutskog giganta bi 2022. trebala iznositi između 98 i 102 milijarde dolara. Ranije je prognozirano da će prodaja biti viša od 105 milijardi dolara, prenosi Al Jazeera English.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*