Raspodjela poticaja nije ravnomjerna po kantonima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH traži da se što prije formira vlast i da se osiguraju kontinuitet i transparentnost u isplati poticaja – izjavio je danas predsjednik tog udruženja Nedžad Bićo.

Na konferenciji za novinare Bićo je kazao da se poticajna sredstva sa federalnog nivoa neravnomjerno raspodjeljuju i pri tom favoriziraju određeni kantoni.

– Tako je prilikom posljednje isplate za Livanjski kanton otišlo milion i 700 hiljada maraka, dok je za Kanton Sarajevo uplaćeno oko 16 hiljada, za Srednjobosanski kanton oko 13 hiljada maraka i poljoprivrednici se pitaju šta to znači – kazao je Bićo.

Bićo je izdvojio da postoje dugovanja po osnovu isplate poticaja za mlijeko, za ovčarstvo, biljnu proizvodnju, dodajući da svakodnevno dolazi do gašenja poljoprivrednih farmi.

-Za nas su svi poljoprivrednici isti i svi su jednako ugroženi. Ljudi gase farme i idu na biro. S druge strane, poljoprivreda je oblast u kojoj postoje velike mogućnosti za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje – kazao je Bićo.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*