Mjere bez presedana: Kanadske vlasti će zamrzavati privatne račune učesnika protesta

Kanadski premijer Justin Trudeau poduzeo je korake bez presedana pozivajući se na Zakon o vanrednim situacijama kako bi suzbio proteste protiv epidemioloških mjera.

Trudeau je rekao da će opseg mjera biti “vremenski ograničen”, “razuman i proporcionalan” te da neće biti raspoređena vojska.

Bez potrebe za sudskim nalogom, banke će moći zamrznuti privatne račune bilo koga ko je povezan s protestima. Stotine demonstranata i dalje su u glavnom gradu Kanade.

Policija je u nedjelju oslobodila most Ambassador u Windsoru – ključnom putu za trgovinu Kanade i SAD-a – nakon sedmicu dana dugog zastoja.

Ono što je započelo kao skup protiv novog pravila da se sve kamiondžije moraju vakcinisati za prelazak američko-kanadske granice ili ići u karantin po povratku, preraslo je u širi bunt protiv svih epidemioloških mjera.

“Ovdje se radi o zaštiti Kanađana, zaštiti radnih mjesta ljudi”, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Rekao je da će policija dobiti “više alata” za zatvaranje ili kažnjavanje demonstranata i zaštitu infrastrukture. Trudeau je rekao novinarima da će se zakon primjenjivati privremeno i na vrlo specifičan način.

Trudeauovo pozivanje na Zakon o vanrednim situacijama dolazi u trenutku kada demonstracije širom Kanade ulaze u treću sedmicu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*