Kreso pozvala na šire rasprave o problemu korupcije u pravosuđu

Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso ocijenila je danas da je slučaj lišavanja slobode sutkinje ovog suda Azre Miletić (koja se sumnjiči za primanje mita i drugih oblika koristi te kršenje zakona), prilika i prekretnica koja bi trebalo da pokrene široku raspravu o problemu korupcije u pravosuđu.

Upozorila je da je povjerenje u pravosuđe u cijelini poljuljano i da se nalazi na najnižem nivou, te da je neophodno poduzeti korake kako bi se zaštitio integritet Suda BiH, kao i svih sudija ovog suda, čiji će rad zbog novonastale situacije biti pod “lupom javnosti”.

– Uvažavajući jedno do osnovnih pravila krivičnog postupka – presumpcije nevinosti, ponavljam da ne želim ulaziti u pojedinosti konkretnog slučaja, jer će to biti predmet daljnjeg krivičnog postupka – istaknula je Kreso na vanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj u povodu hapšenja sutkinje Miletić.

Potcrtala je da je ovaj slučaj izraz opredjeljenja i spremnosti sudija i osoblja Suda BiH za opću borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, “od kojih pojava, nažalost, nije imuna nijedna institucija, profesija, niti društvo kao cjelina”.

Kazala je da nema privilegiranih kada se radi o suzbijanju ovih pojava, te da dosadašnji rad Suda BiH na tom planu ničim ne smije biti umanjen, niti doveden u pitanje.

– Štaviše, naši principi rada moraju biti pooštreni i to ne samo u Sudu, nego i u svim regulatornim agencijama, jer je krajnje vrijeme za to – precizirala je predsjednica Suda BiH.

U vezi stim, pozvala je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) da u ovom trenutku pokaže opredjeljenost ka unapređenju integriteta pravosuđa, te da uskladi interne pravilnike, etičke kodekse, kao i da inicira potrebne zakonodavne izmjene.

– Povjerenje građana se ne može vratiti podastiranjem statističkih podataka i izvještajima, kojima smo “zasuti” u zadnje vrijeme, već samo korjenitim reformama koje uključuju, posebno, način izbora pravosudnih djelatnika, ocjenjivanje, praćenje rada nositelja pravosudnih funkcija, kao i transparentno prijavljivanje i provjeravanje njihove imovine, pa i samih članova VSTV-a BiH, koji nikome ne pokazuju svoje imovinske kartone – poručila je Kreso.

Dodala je da je neophodno osigurati uvjete da novoimenovane sudije posjeduju najviše stručne, ali i moralne kvalitete, kako to nalažu zakon i etički kodeks.

– Apelujem, stoga, na građane i javnost da podrže aktivnosti policijskih i pravosudnih institucija koje se bore protiv korupcije i drugih vrsta kriminala – kazala je predsjednica Suda BiH.

Odgovarajući na novinarski upit o tome zašto dosad nije pokrenuta rasprava o korupciji u pravosuđu, Kreso je kazala da je to pitanje za VSTVBiH kao regulatorno tijelo u koje se slijevaju sve informacije, posebno putem Ureda disciplinskog tužitelja (UDT), koji djeluje pri ovom vijeću.

Pojasnila je da je UDT veoma zatvoren te je veoma malo informacija o tome ko je predmet disciplinske istrage.

– Ako se suđenja sudijama, ili najvišim funkcionerima odvijaju javno, transparentno u sudnicama, zašto bi se disciplinski postupak protiv nekog djelatnika, bio on sudija, ili tužilac, odvijao pod “velom tajne” – upitala je Kreso, podsjećajući da VSTVBiH mora mijenjati vlastita pravila.

Na određeni broj pitanja, koja su hipotetski postavljena ili se tiču detalja koji bi mogli ugroziti princip pretpostavke nevinosti, predsjednica Suda BiH nije mogla odgovoriti, uz opasku da se radi o insinuacijama, te da je istraga u toku i da u ovom trenutku ne može biti konkretnija.

Kada se radi o radno-pravnom statusu sutkinje Miletić, Kreso je kazala da o tome odlučuje VSTVBiH, te da ona očekuje da će Vijeće po službenoj dužnosti donijeti odgovarajuću odluku.

Na upit o tome na koji način vratiti povjerenje građana u rad pravosuđa, predsjednica Suda BiH je bila kategorična, ocijenivši “da je vraćanje povjerenja građana moguće samo putem donošenja odluka sudija koje su temeljene na zakonu i odgovarajućim dokazima”.

Podsjetimo, sutkinja Apelacionog odjeljenja Suda BiH Azra Miletić uhapšena je u srijedu i privedena u prostorije SIPA-e.

U istom slučaju su, po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e uhapsili i Ramu Brkića i Senada Šabića protiv kojih se vode postupci u Sudu BiH.

Kako je ranije saopćeno iz Tužiteljstva BiH, sutkinja Miletić se sumnjiči za primanje dara ili drugih oblika koristi i kršenje zakona od sudije, a Brkić i Šabić za davanje dara ili drugih oblika koristi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*