Tegeltija i Turković na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2022.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i  zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković učestvovat će na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2022 (Munich Security Conference) koja se u njemačkom gradu održava od 18. do 20. februara ove godine.  
 
Organizatori su ranije najavili da sigurnosni izvještaj, koji se tradicionalno objavljuje uoči početka Minhenske konferencije, analizira najvažnije teme današnjice – brojne krize, moguće prijetnje bezbjednosti i stvarne konflikte u svijetu. 

 Ukrajinska kriza biće u fokusu konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Očekuje se da će više od 100 ministara i više od 30 šefova država i vlada prisustvovati Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji na kojoj će biti riječi o rusko-ukrajinskom sukobu  

Na skupu će, između ostalih, govoriti generalni sekretar Ujedinjenih Naroda Antonio Guterres, a delegaciju Sjedinjenih Američkih Država kako je najavljeno, trebala bi predvoditi Kamala Harris, potpredsjednica SAD.

Njemački kancelar Olaf Scholz, potpredsjednica SAD-a Kamala Haris i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky trebali bi prisustvovati visokom sigurnosnom sastanku u glavnom gradu Bavarske od 18. do 20. februara.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji će također učestvovati na konferenciji, koordinirat će sa zapadnim saveznicima kako bi nastavio poticati Rusiju na deeskalaciju i traženje diplomatskog rješenja sukoba, saopćilo je  njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Bit će naglašena spremnost da se djeluje ujedinjeno i snažno ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, dodalo je Ministarstvo.

Rusija je najavila da neće učestvovati na konferenciji.

Ministri vanjskih poslova vodećih demokratskih ekonomskih sila žele se sastati na marginama konferencije kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi, potvrdio je ranije ove sedmice glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka trenutno predsjedava grupom G7, koja također uključuje SAD, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Kanadu i Japan.

Na marginama konferencije planiran je i sastanak ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Ukrajine, navodi njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ukrajina, Rusija i NATO su u fokusu konferencije, posebno u subotu.

Već na početku u petak na dnevnom redu su globalni izazovi. Nedjelja je prvenstveno posvećena budućnosti Evropske unije. 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*