Norveška – Katolička crkva osumnjičena za prevaru

Norveška policija je u četvrtak pretresla prostorije norveške Katoličke crkve osumnjičene da je napuhala broj svojih vjernika kako bi prevarom dobila skoro šest miliona eura.

U Norveškoj, pretežno protestantskoj zemlji, država financira razne vjeroispovijesti prema broju njihovih vjernika.

Biskup iz Osla i financijski dužnosnik biskupije također su osumnjičeni u ovom slučaju i istražitelji su ih saslušali, izjavila je za AFP Kristin Rusdal, pravnica u policiji u Oslu.

Biskupija grada Osla, koja upravlja registrima Katoličke crkve u ovoj skandinavskoj zemlji, osumnjičena je da je po svojoj volji dodala listi vjernika hiljade imigranata čija je imena našla u imeniku.

Ovakva praksa je omogućila norveškoj Katoličkoj crkvi da poveća broj vjernika na 65.000 i dobije 50 miliona kruna (više od 5,8 miliona eura) od 2010. do 2014. godine, kazala je Rusdal.

– Nikada nismo namjeravali da učinimo nešto nelegalno, izjavio je u utorak biskup iz Osla Bernt Eidsvig za novine Dagbladet.

– Namjeravali smo da registriramo katolike koji dolaze živjeti u Norveškoj. To je ogroman posao koji je djelimično loše urađen – ocijenio je on.

Policija istražuje nakon što je prošle sedmice jedan bvši zaposlenik Crkve predao tužbu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*