Izricanje presude Savi Babiću zakazano za 12. mart

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se Savo Babić nakon obnovljenog postupka osudi za zločin počinjen u Bratuncu, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Izricanje presude Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo je za 12. mart.

Tužilaštvo smatra kako je dokazano da je optuženi bio komandir Vojne policije i da je vršio stvarnu kontrolu nad osobama zatvorenim u školi “Vuk Karadžić”.

“Kao komandir, Savo Babić imao je odgovornost da poboljša uslove u ovom objektu, ali je propustio da to učini”, kazao je tužilac Predrag Tomić, podsjetivši da su svjedoci pričali kako su zatočenici u školi premlaćivani i držani u nehumanim uslovima.

Tomić je naveo da je na bošnjačko stanovništvo općine Bratunac izvršen napad, nakon čega su muškarci zatvoreni u prostorije osnovne škole, te da je optuženi znao za to.

“Bio je prisutan u Bratuncu, obavljao je funkciju komandira Vojne policije, i sve što se dešavalo, dešavalo se u njegovoj neposrednoj blizini. Iz navedenog se jedino može zaključiti da je bio lice koje je, u poređenju sa običnim građaninom ili policajcem, imalo uvid i znanje u ono što se događa”, rekao je Tomić.

Predložio je da se optuženi oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

Prvostepenom presudom Babić je oslobođen optužbi da je, kao komandir Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) u Bratuncu, u maju 1992. naredio, počinio i propustio da spriječi zatvaranje nesrpskih civila u bratunačku školu “Vuk Karadžić”.

U septembru prošle godine Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i odredilo ponovno suđenje.

Odbrana optuženog je kazala da u obnovljenom suđenju nisu izvođeni novi dokazi, zbog čega nije ponovno iznosila završnu riječ.

Petko Pavlović, branilac optuženog, osvrnuo se na tvrdnje Tužilaštva, rekavši da su iznijeti pogrešni zaključci u vezi sa iskazom pojedinih svjedoka, te da je nabrojao imena ljudi koji nemaju veze s Vojnom policijom.

“Ostat ću pri prijedlogu da na osnovu svih dokaza Sud BiH donese oslobađajuću presudu u ovom predmetu”, kazao je Pavlović.

Sudu se obratio i optuženi, koji se zahvalio na odnosu Suda prema njemu, te je rekao kako misli da je istina na njegovoj strani, javio je BIRN-Justice Report.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*