Tajne svemira: Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od sunca!

Astronomi su otkrili ogromnu crnu rupu, koja je nastala u ranom svemiru, a koja je za oko 12 milijardi puta veću od Sunca u svijetlećem kvazaru, objavili su u danas naučnici.

Za usporedbu crna rupa u centru Mliječne staze ima 4 do 5 miliona puta veću masu od Sunca.

– Naše otkriće predstavlja ozbiljni izazov teorijama rasta crnih rupa u ranom svemiru – kaže voditelj istraživanja Xue-Bing Wu s pekinškog univerziteta.

Crne rupe su dijelovi svemira toliko gusti masom da ni svjetlost ne može putovati dovoljno brzo da izbjegne snagu njihove gravitacije. One se otkrivaju zahvaljujući njihovu utjecaju na obližnje galaksije, zvijezde i prašinu, prenosi Jutarnji.

Novootkrivena crna rupa dvostruko je veća od ranije otkrivenih crnih rupa iste starosti, kaže znanstvenik Bram Venemans s Max Planck instituta za astronomiju u Njemačkoj.

Novootkrivena crna rupa stvorena je oko 900 miliona godina nakon Velikog praska.

Naučnik Fuyan Bians s australskog nacionalnog univerziteta objašnjava da crne rupe rastu apsorbiranjem mase. No s apsorbiranjem mase rupa će biti zagrijana stvarajući pritisak zračenja koji gura masu od crne rupe.

– Imate u stvari dvije sile u ravnoteži što ograničava brzinu rasta koji je puno manji od onoga što smo pronašli – kaže Bian.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*