BH Airlines u posljednji čas izbjegao stečaj

Bosanskohercegovački avioprevoznik BH Airlines u posljednjem je trenutku izbjegao stečaj. Postignut je dogovor s tri ključna partnera kojima ova kompanija duguje milione eura.

Uprava Aerodroma Sarajevo prihvatila je prijedlog Ministarstva prometa entiteta Federacija Bosne i Hercegovine o prolongiranju naplate dugova, a na isto su pristali i u Sarajevo Osiguranje i austrijska leasing kompanija Heta, koja je blokirala BH Airlines zbog duga od osam miliona eura. Pristali su na jamstva federalne Vlade, koja nudi 500.000 eura kako bi kompanija neometano nastavila s radom.

“Epilog je, dugoročno gledano, da BH Airlines ne ide pod stečaj, neće se ugasiti ta jedina bh. aviokompanija. Mi ćemo uraditi sve da tu kompaniju ostavimo u životu”, kazao je za Al Jazeeru Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Glasnogovornica federalnog Ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić za agenciju Fena je kazala da je, s obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju u Federaciji, nemoguće trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna.

“Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, molili smo ih da nam izađu ususret i da izvrše deblokadu računa kompanije BH Airlines, da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od milion [konvertabilnih] maraka [500.000 eura]. Oni su danas na to pristali i računi BH Airlinesa, kada je u pitanju Heta, bit će deblokirani”, istakla je Ćoralić.

I Međunarodni aerodrom Sarajevo je izvršio deblokadu računa, jer je načinjen sporazum o reprogramu dospjelog duga, koji su potpisali uprave BH Airlinesa i Aerodroma.

Leasing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije zbog duga od 7,5 miliona eura, a na osnovu nabavke dva aviona, koji su kupljeni 2005. godine na leasing.

( Al Jazeera i agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*