Ukrajina zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

Ukrajina je danas pozvala na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN suočena s prijetnjom ruske invazije.

“Na zahtjev predsjednika (Ukrajine) Volodimira Zelenskog, zvanično tražim hitne konsultacije članica Savjeta bezbjednosti UN na osnovu člana 6 Budimpeštanskog memoranduma”, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru.

Zahtjev je zasnovan na Budimpeštanskom memorandumu, sporazumima koje je Rusija potpisala 1994. godine i kojima se garantuje integritet i bezbjednost tri bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja naslijeđenog od SSSR-a.

Tokom Krimskog rata 2014, Ukrajina se već pozivala na memorandum da bi podsjetila Rusiju na njene granične obaveze. Ti sporazumi, međutim, nisu obavezujući.

Ukrajinski zahtjev dolazi u trenutku kada zapadne zemlje strahuju od invazije na Ukrajinu, na čijim je granicama nagomilano 150.000 ruskih vojnika.

Posljednji sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini održan je 1. februara, na zahtjev SAD, a protivno želji Rusije. Taj sastanak se pretvorio u otvorenu verbalnu konfrontaciju Vašingtona i Moskve.

(BHRT.BA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*