Dom naroda PS BiH usvojio sporne zaključke o inicijativi NSRS-a i CIK-u u BiH

Zaključci usvojeni preglasavanjem bošnjačkih delagata na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim se podržava inicijativa Narodne skupštine RS-a za unutrašnjim dijalogom između RS-a i Federacije BiH kao i osporavanje legitimiteta Centralne izborne komisije BiH nisu prihvatljivi i u suprotnosti su sa pravnim normama,izjavio je Munib Jusufović, delegat u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda PSBiH.

Dom naroda PSBiH većinom glasova usvojio je zaključak kojim se navodi da: “Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – o mogućim rješenjima za BiH, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike Srpske i Federacije BiH.”

“Radi se o prijedlogu Kluba srpskog naroda koji nama kao takav nije prihvatljiv. Ako se radi o sudbini države i njenih institucija logično je da se onda o tome pregovara na državnoj razini, a ne da o tome odluke donose bilo kakvi entiteti ili neko drugi. Takve stvari nisu u skladu sa nadležnostima i ingerencijama državnih institucija i kao takvi nam nisu bili prihvatljivi”, rekao je Jusufović.

Na današnjoj sjednici Dom naroda PSBiH usvojio je i zaključak u kojem se navodi da Centralna izborna komisija (CIK) nije zakonodavni organ niti ima pravo da donosi odluke iz nadležnosti PSBiH.

“CIK nije izabrana i imenovana u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tražimo da se članovi CIK-a izaberu i imenuju na osnovu javnog konkursa, u skladu sa procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH”, navodi se u zaključku.

Radi se o zaključku koji je predložila izaslanica u Klubu hrvatskog naroda Lidija Bradara.

“Takav zaključak nismo mogli podržati jer se kosi sa pravnim normama. Za nas je Centralna izborna komisija BiH legitiman organ koji je legalno i legitimno izabran. Tu nema sporenja, niti ga može biti”, naveo je Jusufović.

On je istakao kako je protiv dva zaključka, Kluba srpskog naroda i izaslanice Lidije Bradare bilo svih pet delegata bošnjačkog naroda i izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Zlatko Miletić.

“O spornim zaključcima koje je najavljivao Dragan Čović se nije glasalo i oni nisu bili na dnevnom redu. Vjerovatno su nakon sporenja i negodovanja u javnosti povučeni, a umjesto njega je došla blaža verzija koju je predložila izaslanica Bradara”, istakao je Jusufović.

Inače, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Bez podrške je ostala delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da, u saradnji sa entitetskim i drugim vladama, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi “lex specialis” zakon o depolitizaciji zdravstvenog sistema u BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućeni su Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programski plan i Finansijski plan za 2021. godinu, čiji je podnosilac Upravni odbor Radio-televizije BiH.

Dom nije usvojio Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*