U BiH tek svako sedmo dijete ide u vrtić

U BiH tek svako sedmo dijete ima pristup predškolskom obrazovanju, što znači da od ukupnog broja djece starosti između tri i pet godina tek 14 posto ide u vrtiće.

U UNICEF-u BiH kažu da dok se u zemljama EU obuhvaćenost djece predškolskim obrazovanjem kreće između 80 i 100 posto, BiH je ubjedljivo na samom dnu jer, na primjer, čak i Kazahstan ima dva i po puta više djece u vrtićima od nas.

Tako, na primjer, u Bjelorusiji 88 posto djece ide u vrtić, na Tajlandu 84, Vijetnamu 72, Keniji 62, Ukrajini 52, Srbiji 44, Kazahstanu 37, Makedoniji 22, dok u BiH tek 14 posto djece ima pristup redovnom predškolskom obrazovanju, pišu Nezavisne.

U BiH je ove sedmice počela kampanja “Vrtići za sve”, s ciljem povećavanja svijesti javnosti i donosilaca odluka o značaju predškolskog obrazovanja.

Ona je dio projekta “Povećajmo mogućnosti djece u BiH za rano učenje”, u realizaciji UNICEF-a i u saradnji sa nadležnim institucijama, te uz podršku Fondacije “Dubai Cares”.

U toku kampanje raznim ilustracijama biće naglašeni ključni problemi u ovoj oblasti, između ostalih nedostupnost predškolskih ustanova za djecu u ruralnim područjima, nepostojanje budžetske stavke i nerazumijevanje važnosti investicije u kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje.

Nataša Radulović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje Banjaluka, kazala je da bi pažnju prvo trebalo posvetiti predškolskom vaspitanju pa tek onda osnovnom i srednjem.

“U periodu od tri do šest godina starosti dječji mozak je bukvalno kao sunđer i u tom periodu oni upijaju najviše informacija i najbolje uče. Zbog toga je sve ono što tada nauče glavni osnov za dalje obrazovanje”, istakla je Radulović.

Sanela Mikić, direktor vrtića “Larisa Šugić” iz Kotor Varoša, kaže da treba težiti da se poveća broj djece koja imaju pristup predškolskom vas-pitanju jer je to jedan veliki i pozitivan korak za buduće obrazovanje te djece.

“Djeca u ruralnim područjima nemaju mogućnost pohađanja vrtića koji je, u većini slučajeva, desetinama kilometara udaljen od mjesta u kom žive. Nadležni bi trebalo da pronađu način i sredstva za finansiranje inicijative koja bi smanjenjem već postojećih cijena boravka djece u vrtićima i organizovanjem prevoza za djecu iz seoskih područja omogućila povećanje broja djece u predškolskim ustanovama”, navela je ona.

U Kotor Varošu je, inače, u posljednje tri godine povećan broj djece u cjelodnevnom boravku za 100 posto.

Alma Đulić, pomoćnik direktora u Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva”, kazala je da je predškolsko vaspitanje od neupitne važnosti za djecu i da svakako treba raditi na tome da se poveća broj djece u vrtićima.

“Mi u Sarajevu imamo problem druge prirode. Kod nas se lista djece koja čekaju da krenu u vrtić stalno povećava, trenutno je na njoj oko 350 djece, zato što nemamo dovoljan kapacitet kada je u pitanju smještaj. Taj problem se usložnjava iz godine u godinu”, kazala je Đulić.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*