Četvrti dan invazije na Ukrajinu, šestogodišnji dječak ubijen u Kijevu

08:20 Ujedinjene nacije su potvrdile da broj civilnih žrtava kontinuirano raste i da sada taj broj premašuje 240, uključujući najmanje 64 ubijenih u borbama u Ukrajini koje su izbile nakon ruske invazije — iako vjeruju da su „stvarne brojke znatno veće“ jer i dalje dolaze izvještaji o žrtvama koji moraju biti potvrđeni.

08:10 Branioci malog ukrajinskog otoka u Crnom moru možda su još uvijek živi, ​​navodi se u najnovijem saopćenju Državne granične straže Ukrajine (SBGSU).

07:10 Vode se borbe u Kharkivu (Harkovu) ovog jutra

Ruske trupe ulaze u ukrajinski Harkov, potvrdio je ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinske snage bore se s ruskim trupama na ulicama grada Harkova na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov.

„Laka vozila ruskog neprijatelja penetrirala su Harkov, uključujući i sam centar grada“, rekao je Sinegubov. „Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Molimo civile da ne izlaze.”

Video snimci koje su objavili Heraščenko i Ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija prikazuju nekoliko lakih vojnih vozila koja se kreću ulicom i, posebno, zapaljeni tenk.

Očevici su primijetili i rusku pješadiju u ovom gradu.

07:00 Rusija tvrdi da je opkolila dva velika grada u Ukrajini na jugu i jugoistoku

Moskva je tvrdila da su njene trupe “u potpunosti” opkolile grad Herson na jugu Ukrajine i grad Berdjansk na jugoistoku, dok je ruska vojska vršila invaziju na tu prozapadnu zemlju.

“U posljednja 24 sata, gradove Herson i Berdjansk potpuno su blokirale ruske oružane snage”, rekao je portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov u izjavi koju su prenijele ruske novinske agencije.

Informacije o ruskoj okupaciji su još nepotvrđene od strane ukrajinskih vlasti.

06:10 Google Alphabet Inc u subotu je zabranio ruskom državnom mediju RT i drugim kanalima da primaju novac za reklame na njihovim web stranicama, u aplikacijama i YouTube video snimcima, slično potezu Facebooka nakon invazije na Ukrajinu.

05:25 Hakerska grupa Anonymous tvrdi da je srušila web stranicu čečenske vlade 12 sati nakon što je region saveznik Rusije rekao da šalje trupe u Ukrajinu. Provjera BBC-a je otkrila da stranica trenutno prikazuje “grešku 404 Host Not Found”

05:15 Izdata su upozorenje na zračni napad u najmanje dva ukrajinska grada: Rivne na zapadu i Lutsk na sjeverozapadu. Građanima je savjetovano da odmah potraže sklonište.

05:00 Australija kaže da će financirati isporuku oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruskih snaga.

04:55 Prije jutra ove nedjelje, ruske trupe su pogodile i oštetile odlagalište s radioakivnim otpadom u Kijevu, što je izazvalo zabrinutost da efekti neće biti poznati dok granatiranje i raketna vatra ne prestanu, rekli su u nedjelju vladini zvaničnici u Ukrajini.

04:00 Poginuo civil u Kharkivu kada je stambena zgrada pogođena artiljerijskom vatrom, potvrdio je CNN. Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je da je devetospratna stambena zgrada u istočnom gradu Kharkivu pogođena “neprijateljskom artiljerijom” pri čemu je jedna žena poginula. Služba hitne pomoći saopštila je da je zgrada znatno oštećena i da je oko 80 ljudi spašeno. Većina se skrivala u podrumu.

U isto vrijeme su ruske trupe digle u zrak plinovod u ukrajinskom gradu Kharkivu, saopštila je ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija.

03:20 Šestogodišnji dječak ubijen u sukobima u Kijevu, još nekoliko ukrajinskih civila je ranjeno, iz Kijeva javlja CNN-ov Tim Lister. Od jake vatre u zapadnom okrugu glavnog grada Ukrajine u subotu uveče je ubijen šestogodišnji dječak i povrijeđeno još nekoliko ljudi, saopštila je lokalna bolnica. Serhii Chernysuk, ljekar u kijevskoj bolnici Okhmatdyt, rekao je da su među povrijeđenima dva tinejdžera i tri odrasle osobe.

02:00 Ruske snage nastavile su napredovati prema glavnom gradu Kijevu, a vode se borbe i u istočnim i južnim dijelovima Ukrajine.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*