VIDEO: Dogodilo se na današnji dan… 3. juni/lipanj

Na današnji dan, 3. juna 1968. godine, u Beogradu su izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata, čiji je uzrok bio ogroman raskorak između stvarnosti – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu. Sedmog dana protesta, predsjednik države, Josip Broz, javno je podržao većinu studentskih zahtjeva.

Godine 1965., lansirana je NASA-ina svemirska misija Gemini 4, prva višednevna misija američkih astronauta tokom koje je izvedena i prva američka svemirska šetnja. Iako uspješno završena, misija Gemini 4 umalo je okončala katastrofalno jer se astronaut Edward White jedva uspio vratiti u kapsulu koja se kasnije, zbog kvara na brodskom računaru, na Zemlju vratila u opasno visokoj balističkoj putanji.

Na današnji dan 1979. godine, došlo je do eksplozije na naftnoj platformi Ixtoc I, smještenoj u južnom dijelu Meksičkog zaljeva. Ova je havarija rezultirala drugim najvećim izlijevanjem nafte u more u historiji.

Od poznatih ličnosti rođenih na današnji dan, izdvojit ćemo jednog od najpoznatijih evropskih pisaca 20. stoljeća, Franca Kafku, koji je rođen 3. juna 1883. godine u Pragu.

Trećeg juna rođen je i poznati bosanskohercegovački novinar i književnik, Derviš Sušić, o kome opširnije govorimo u današnjem izdanju rubrike „vremeplov“.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*