Ljekari UKC – a izvršili u noći 25. na 26. februar, eksplantaciju organa donora iz Tuzle

Implantacija organa urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Multidisciplinarni timovi UKC Tuzla obavili su transplantacije dviju rožnica, jednog bubrega i jetre, dok je drugi bubreg transplantiran pacijentu u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo.

Kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla, ali i stvorena mogućnost da se transplantacijom organa spasi život i poboljša kvaliteta života za pet pacijenata.

Načelnik Klinike za hirurgiju prof. dr. Zijah Rifatbegović rekao je da je transplantacija jetre protekla uredno, da postoperativni tok protječe bez komplikacija, a pacijent je klinički stabilan.

Na Klinici za očne bolesti urađene su transplantacije dviju rožnica. Po riječima načelnika Klinike prof. dr. Vahida Jusufovića oba pacijenta kojima je urađena transplantacija rožnice su dobro, transplantat je čist i bistar, nema znakova odbacivanja i ukoliko sve bude išlo predviđenim tokom, pacijenti će uskoro biti pušteni na kućno liječenje.

Prof. dr. Jusufović istakao je da je na Klinici za očne bolesti dosad urađeno 20 rožnica, od čega deset u posljednjih pet mjeseci.

– Zadovoljan sam činjenicom da se broj transplantacija rožnica povećava. Moram istaći zadovoljstvo i zbog uvođenja sve većeg broja mladih kolega ljekara u proces edukacije iz transplantacijske medicine. Naša očekivanja su da ćemo, ako nastavimo ovim tempom, tokom godine uspjeti anulirati listu pacijenata za transplantaciju rožnice na području TK-a – kaže prof. dr. Jusufović.

Po riječima načelnika Klinike za interne bolesti prof. dr. Emira Hodžića novina pri toj transplantaciji je bila u tome što je odabir kandidata za transplantaciju vršio Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, uz pomoć kliničkih koordinatora, a na osnovu objektivnih medicinskih pokazatelja (tkivna podudarnost, dob i dužina dijaliznog liječenja).

Prof. dr. Hodžić ističe da navedeni postupak odabira kandidata za transplantaciju omogućava svim pacijentima na području Federacije BiH istu šansu na listi čekanja za transplantaciju.

– Ovim postupkom Federalno ministarstvo zdravlja, uz Centar za transplantaciju, nastoji urediti proces kadaverične transplantacije i ostvariti preduslov za pristup Eurotransplantu – kaže prof. dr. Hodžić.

– Po njegovim riječima, pacijenti kojima su transplantirani bubrezi postoperativno su dobro, te da za sada nije zabilježena nijedna akutna komplikacija. Istakao je da su do sada u UKC Tuzla urađene 122 transplantacije bubrega sa živog donora i 21 kadeverična. Stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku također su dali veliki doprinos u obavljanju tih transplantacija – saopćeno je iz JZU UKC Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*