SAD proširuju sankcije na kompanije i porodice ruskih oligarha

Sjedinjene Države se spremaju proširiti sankcije uvedene ruskim oligarsima, njihovim kompanijama i članovima porodica zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, objavio je Washington Post u srijedu, pozivajući se na tri osobe upoznate s mjerama.

Bijela kuća i ministarstvo finansija pripremaju listu ljudi koji će se u ponedjeljak poklopiti sa sankcijama Evropske unije, uključujući Alishera Usmanova, vlasnika konglomerata željeza i čelika, objavio je Post.

EU zvaničnici su uveli sankcije protiv Usmanova u ponedeljak. Američke sankcije će vjerovatno uključiti i ograničenja putovanja i zapljenu prekomorske imovine koja ima vrijednost od više milijardi dolara, piše Washington Post.

Očekuje se da će američke sankcije biti komplikovanije od onih koje je uvela EU, a imaju za metu ne samo pojedince, već i članove njihovih porodica i kompanija koje posjeduju, tvrdi zvaničnik Bijele kuće, koji je želio ostati anoniman.

Predsjednik Biden rekao je u svom Govoru o stanju nacije u utorak navečer da će se SAD pridružiti Evropi kako bi “zaplijenile njihove jahte, njihove luksuzne stanove, njihove privatne avione”.

Dodatne sankcije predstavljaju dio nezapamćene kampanje ekonomskih mjera protiv ruskih oligarha vezanih za Kremlj. Samo u protekloj sedmici, zapadni lideri najavili su niz kaznenih mjera usmjerenih na mrežu biznismena i donatora koji se smatraju ključnim saveznicima ruskog predsjednika.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*