Bera: Zaštita zdravlja stanovništva mora biti naša temeljna vodilja

Zaštita i unapređenje zdravlja stanovništva mora biti naša temeljna vodilja, istakla je danas pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera koje je pred delegatima Doma naroda Parlementa FBiH obrazložila Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Osnovni ciljevi zakona su, kako je navela, unapređenje i zaštita zdravlja stanovništva od posljedica izloženosti svakom obliku duhanskog dima i smanjenje oboljevanja i smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova i raka kao oboljenja povezanih sa pušenjem kao jednim od vodećih faktora rizika, kao i ispunjavanje međunarodnih obaveza.

– Pravo svakog građana je da bude informiran o zdravstvenim posljedicama pušenja i izlaganja duhanskom dimu u svojoj okolini. Također pravo svakog građanina je da živi i radi u okolini bez duhanskog dima, a odgovornost države je da zaštiti zdravlje stanovništva – navela je Bera.

Novim zakonom se u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva uređuju mjere za zabranu i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzorisanja, spriječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima, te osnivanje federalne komisije za zaštitu zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Navela da je Prijedlog zakona usvojen na sjednici Predstavničkog doma zajedno sa amandmanom Vlade Federacije BiH koji je postao sastavni dio zakona i kojim je utvrđeno da primjena ovog zakona počinje šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu. Svako daljnje pomicanje roka, kako je navela, ide na štetu javnog zdravlja stanovništva i ne postiže cilj zakona.

Napomenula je da se primjena zakona tumači i kroz prijelazne i završne odredbi u kojima su dati rokovi za usklađivanje i to postepeno, vodeći računa da se radi o razumnim vremenskim razdobljima.

– Kod usklađivanja rok počinje da teče od dana početka primjene zakona. Za određene odredbe time već imamo odgodu primjene od 18 mjeseci plus šest mjeseci, što su 24 mjeseca. To je više nego dovoljno za sva potrebna usklađivanja bez obzira na to o kojem se subjektu radi, uključujući i proizvođače.

Napomenula je da su provedene široke javne raspreve, te da je obrađivač zakona pribavio pozitivna mišljenja svih deset kantona na ovo zakonsko rješenje.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*