Počela nova runda pregovora, Ukrajinci ponovo stigli u vojnim uniformama

Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine počeli su prije nekoliko trenutaka u regiji Brest u Bjelorusiji, a prema ranijim najavama razgovarat će se o prekidu vatre i humanitarnom koridoru.

Delegacija Ukrajine na pregovore u Bjelorusiju i danas je doputovala helikopterom u vojnim uniformama dok su predstavnici Rusije kako se vidi na videosnimcima nastalim prije početka današnjih pregovora u odijelima.

Ranije je jedan od učesnika pregovora s ukrajinske strane, David Braun, na Facebook profilu napisao da će pregovori biti održani, ali na drugačijoj lokaciji od prve runde pregovora kada nije došlo do približavanja stavova Ukrajine i Rusije s obzirom da je predsjednik Rusije Vladimir Putin tražio demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine te njihov garant da neće pristupiti NATO savezu.

S ruske strane su jučer kazali da će se na pregovorima razgovarati o prekidu vatre kako bi se napravio humanitarni koridor, a to je potvrdio i pomoćnik predsjednika Rusije i član delegacije koja pregovara s Ukrajinom Vladimir Medinski.

Medinski je medijima kazao da je ruska vojska osigurala koridor za kretanje ukrajinske delegacije preko teritorije Ukrajine, ali su Ukrajinci i danas helikopterom stigli u BRest i to preko teritorije Poljske dok će im sigurnost na teritoriji Bjelorusije garantovati specijalne službe ove države.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*