Mariupolj već treći dan pod opsadom, Blinken smatra da Ukrajinci mogu pobijediti Ruse

Deseti je dan ruske agresije na Ukrajinu, a najžešće borbe vode se oko Kijeva, Harkiva i Mariupolja. Mariupolj je pod opsadom od četvrtka, a gradonačelnik ovog lučkog grada Vadim Boičenko je već upozorio na humanitarnu katastrofu.

On je pozvao na omogućavanje humanitarnog koridora usred blokade grada i onoga što je nazvao nemilosrdnim napadima ruskih vojnika, prenose svjetski mediji.

U gradu živi oko 450.000 ljudi, a snabdijevanje strujom i vodom prekinuto je zbog jakog granatiranja.

Mariupolj je strateški važan jer bi njegovo kontrolisanje stvorilo bi ruskim snagama kopneni koridor između Krima i regija Lugansk i Donjeck koje od ranije kontrolišu.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u razgovoru za BBC rekao je da je uvjeren da Ukrajina može dobiti rat protiv Rusije. Nije mogao procijeniti koliko bi sukob mogao trajati, ali je inzistirao na tome da je moguć poraz Rusije.

“Nevjerovatna je ova otpornost ukrajinskog naroda. Ako Moskva pokuša srušiti ukrajinsku vladu i postavi marionetski režim, 45 miliona Ukrajinaca će to na ovaj ili onaj način odbiti. Dosadašnji tok napada nije prošao onako kako je Putin planirao”, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da ako kršenje načela međunarodnog prava prođe nekažnjeno, otvorit će se Pandorina kutija i to će se ponavljati u svim dijelovima svijeta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*