Rusi prekidaju napade na Mariupolj da bi omogućili evakuisanje ranjenika

Ruski mediji javljaju da će njihova vojska prestati s napadima u 19 sati po moskovskom vremenu kako bi omogućila evakuaciju građana iz gradova na jugu Ukrajine, Mariupolja i Volnovake. “Vojnici će prestati pucati u 10 sati po moskovskom vremenu kako bi omogućili humanitarne koridore iz Mariupolja i Volnovake”, navodi se.

Kažu kako je se uspostaviti “režim tišine” kako bi civilno stanovništvo moglo napustiti ta dva grada. Saopćenje ruskog ministarstva odbrane objavili su državni mediji.

Mariupolj je pod opsadom od četvrtka, a gradonačelnik ovog lučkog grada Vadim Boičenko je već upozorio na humanitarnu katastrofu.

On je pozvao na omogućavanje humanitarnog koridora usred blokade grada i onoga što je nazvao nemilosrdnim napadima ruskih vojnika, prenose svjetski mediji.

U gradu živi oko 450.000 ljudi, a snabdijevanje strujom i vodom prekinuto je zbog jakog granatiranja.

Mariupolj je strateški važan jer bi njegovo kontrolisanje stvorilo bi ruskim snagama kopneni koridor između Krima i regija Lugansk i Donjeck koje od ranije kontrolišu.

Kyiv Independent objavio je kako su ruske snage u mjestu Buča kod Kijeva otvorile vatru na automobil s civilima te da su prilikom poginule dvije osobe, žena i 17-godišnjakinja, dok su 4 osobe povrijeđene, među njima isto 17-godišnjakinja te sedmogodišnje dijete.

Kako pišu, ukrajinsko tužiteljstvo otvorila je istragu oko ovog napada kako bi utvrdilo je li počinjen ratni zločin.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*