Evropski pokret u BiH: Hitno okončati proces formiranja vlasti u FBiH

Evropski pokret u BiH pozvao je političke predstavnike SDA, HDZBiH i Demokratske fronte  da ulože maksimalne napore u iznalaženju kompromisnog i prije svega mudrog rješenja u nedjeljnim pregovorima oko formiranja Vlade Federacije BiH. 

– Sigurni smo da su lideri i političari stranaka okupljenih oko pregovaračkog stola, više nego svjesni važnosti trenutka, odnosno rizika i otvaranja novih političkih bh „Pandorinih kutija“ u slučaju da pregovori propadnu. To bi značilo da političari u FBiH ili nisu u stanju ni nakon gotovo pet mjeseci nakon oktobarskih izbora okončati proces formiranja vlasti ili se smišljeno sabotira proces uspostave vlasti u Federaciji, koja je u trenutnoj situaciji, ujedno i ključ uspjeha formiranja vlasti u BiH na svim nivoima – ističu iz Evropskog pokreta BiH.

Ne-formiranje vlasti na federalnom nivou, navodi se u saopćenju, može potpuno poremetiti već postojeću parlamentarnu većinu na državnom nivou, što bi bio veliki korak unazad posebno uzimajući u obzir nedavnu posjetu visoke predstavnice EU Federice Mogherini Sarajevu i njeno pozitivno mišljenje nakon određenog napretka u BiH.

-Otvaranje nove političke krize u BiH vuklo bi sa sobom nesagledive konsekvence i dalji gubitak kredibiliteta i vjerodostojnosti u očima naših evropskih partnera, a biračima konačno dalo pravi odgovor ko radi u njihovom interesu, a ko je u politiku ušao radi fotelja, beneficija ili liječenja ličnih frustracija-.

Stoga Evropski pokret apelira “na sve strane u pregovorima da se pokaže mudrost i dobra volja da se iskreno iznađe rješenje za formiranje Vlade FBiH” uz nadu da se neće ponoviti situacije iz proteklog izbornog perioda.

Zato podsjeća da se izrazito ekstremna ljevičarska partija u Grčkoj,koja je po prvi puta u vlasti,u samo nekoliko dana oformila Vladu Grčke, dok u BiH je prošlo gotovo pola godine a da se nije formirala Vlada FBiH.

–  Važno je okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima prije dolaska novog ambasadora i specijalnog predstavnika u BiH, Lars-Gunnar Wiegemarka, a to će biti prema očekivanju krajem marta ili početkom aprila, saopćeno je iz Pres službe Evropskog pokreta.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*