Čović: 2016.godina bi trebala biti godina reorganizacije BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako očekuje da 2016. godina bude godina reorganiziranja BiH u racionalnu organiziranu državu, te predlaže da BiH bude uređena kroz četiri teritorijalne cjeline.

– Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. To je neko buduće vrijeme, ali za početak želimo jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene – rekao je Čović novinarima uoči početka IV. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH koji se održava u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član predsjedništva BiH kazao je kako u drugoj polovici ove godine očekuje da se stvori ozračje kako bi se ispoštovala odluka u predmetu Sejdić – Finci, kao i odluka Ustavnog suda vezana za Grad Mostar te da se dođe do promjena Izbornog zakona BiH.

– Nepravilnosti u Izbornom zakonu trebamo otkloniti kako bi iduće godine dočekali lokalne izbore, a onda bi trebali krenuti u reorganiziranje BiH u racionalnu organiziranu državu – kazao je Čović, odgovarajući na novinarski upit što znači pojam federalizacije BiH koji se spominje u deklaraciji koju bi danas trebao usvojiti Hrvatski narodni sabor.

U prijedlogu te deklaracije poziva se na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi “kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna
naroda”.

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost.

– Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu ka podjeli ove zemlje – pojasnio je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž također smatra kako je federalno uređenje BiH najbolje rješenje, ali ističe kako se o načinu, modalitetu  broju i sadržaju federalnih jeidnica treba ozbiljno raspravljati.

– Vrijeme je za temeljni unutarnji dogovor u BiH jer vidimo da stvari ne idu baš najbolje te da je destrukcija na djelu – kazao je Raguž, dodavši kako BiH treba jedan konzistentan model uređenja.

– Ne dolazimo sa zadanim ultimativnim rješenjima već sa idejama i prijedlozima. Spremni smo za kompromis i dijalog i to je jedna nova politička kultura koju bi i HNS ustvari trebao jasno prihvatiti – poručio je Raguž.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*